Povelju su – umesto istoimene nagrade, dodeljivane prethodnih godina, za koju u uslovima kovid epidemije nisu uspeli da osiguraju materijalna sredstva – utemeljili Izvršni odbor manifestacije Dani Radomira Konstantinovića i Gradska biblioteka Subotica, uvereni da će ona imati duboku simboličku vrednost, a dodeljivaće se bijenalno, po pravilu jednom ili najviše dvojici autora najvrednijih književnih i filozofskih ostvarenja, koja su u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu na tragu poetike Radomira Konstantinovića.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se izuzetno ove godine, povodom desetogodišnjice smrti Radomira Konstantinovića, dodeli deset Povelja „Radomir Konstantinović“ sledećim stvaraocima: Otu Tolnaiu za knjigu „Skandal: izbor pesama 2001-2017.“ u izdanju vršačkog KOV-a; Bori Ćosiću za „Dnevnik 2013-2020.“ u izdanju Loma; Filipu Davidu za „Jesmo li čudovišta“ u izdanju Službenog glasnika; Slavoju Žižeku za „Kao lopov u noći. Kako misliti kapital“, u prevodu Darka Ilina i izdanju Akademske knjige iz Novog Sada; Draganu Proleu za „Jednakost nejednakog. Fenomenologija i rane avangarde“, koji je objavila Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića iz Novog Sada; Ivanu Lovrenoviću za „Putovi su, snovi li su“ u izdanju zagrebačke Frakture; Ješi Denegriju za „Jednu moguću istoriju umetnosti XX veka“ u izdanju Službenog glasnika; Božu Koprivici za „Vježbanku Danilo Kiš“, izdavača Karioke; Vlahu Bogišiću za „Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja“ u izdanju Službenog glasnika; Tomislavu Brleku za „Tvrdi tekst. Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti“ u izdanju Frakture.

Ovaj izbor i autora i dela, po mišljenju žirija, „antologijski je po svemu, a ono što je, svakako, najvažnije – ova ostvarenja su, nesporno, deo konstantinovićevske tradicije modernosti na bivšim jugoslovenskim prostorima“.

Žiri je predložio da priznanja zajedno sa dobitnicima istoimene nagrade iz prethodnih godina, budu učesnici simpozijuma koji će biti posvećen sveukupnom stvaralačkom opusu Radomira Konstantinovića.

Uručenje Povelje „Radomir Konstantinović“ prvobitno je planirano za 27. mart u Subotici, na rođendan Radomira Konstantinovića, ali to ne dozvoljava trenutna epidemiološka situacija, pa je žiri rešio da svoje odluke obelodani baš na ovaj dan. O datumu dodele priznanja, i o simpozijumu, dobitnici i javnost će biti naknadno obavešteni.

Danas.rs