Dječiji sajam u Sarajevu, koji su u cijelosti pripremili učenici i učenice 19 osnovnih škola iz cijele BiH, i nazvali ga „Malim koracima do veliki hdjela - Od djeteta do prioriteta“, održaće se u Domu mladih, 14.05.2015. godineu 10:30 časova. Sajam će otvoriti djeca, a njima će se obratiti ambasadorica SAD u BiH, gospođa Maureen Cormack, direktorica FOD BiH Dobrila Govedarica i drugi zvaničnici. Dječiji ambasadori i ambasadorice će pročitati i zvaničnicima uručiti potpisanu Povelju kojom pozivaju odrasle da, zajedno sa njima, izgrade „svijet bez nasilja, gladi i straha - svijet u kojem se susrećemo, radujemo i učimo zajedno“.


Sajam će biti prilika da djeca kroz izložbu predstave svoje gradove i škole, uključe goste u predstave Forum teatra, i učestvuju u različitim kretivnim radionicama.
Na sajmu učestvuju djeca iz: Banja Luke, Bihaća, Dervente, Foče, Goražda, Gradačca, Gradiške, Jablanice, Kiseljaka, Kupresa, Mostara, Novog Grada, Odžaka, Sanskog Mosta, Velike Kladuše, Zenice i, naravno, škola domaćina iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.


Pored sajma u Sarajevu, ovakav sajam održan je i u Mostaru 09.04. a bit će održan i u Banja Luci 30.05.2016. godine.

Za više informacija kontaktirajte nas putem e-mail adrese radmila@coi-stepbystep.ba ili na brojeve telefona 033 667 673 i 061 157 869 (Kontakt osoba direktorica projekta Radmila Rangelov Jusović).

__________________________________

"A sad odrasli slušajte malo nas".


„Mi, djeca iz 19 osnovih škola iz cijele BiH sada tražimo svoja prava. S ponosom ističući da smo samo djeca, i da ne želimo prerano odrasti, zahtijevamo trenutak vaše pažnje, jer se on tiče svih trenutaka naše budućnosti. Ovo naše pismo će biti kratko – ostavljamo vama da se bavite riječima, mi prelazimo na djela.


Složni u onome u čemu vi često kažete da naša država nije složna, u ideji da želimo graditi zajedničku bolju budućnost, organiziramo tri dječja sajma pod nazivom: ''Malim koracima do velikih djela''. Naziv našeg sajma je simboličan i po tome što ga nisu smislile 54 glave djece iz cijele BiH, već 54 srca koja žive za ideju boljeg svijeta, ideju koju želimo dijeliti sa svim svojim vršnjacima, i svom djecom koja dolaze poslije nas.


Na zajedničkom sastanku isplanirali smo niz aktivnosti koje promoviraju dječja prava, ljudske vrijednosti, svijet bez predrasuda i diskriminacije, i glas nas, koji smo budućnost našeg i vašega svijeta. Sajmove ćemo organizirati u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Želimo da se naše generacije i sve one poslije nas više pitaju i budu više uključene u odluke koje se tiču njih samih i njihovog života.


Nećemo previše otkrivati šta će se dešavati na dječjim sajmovima, niti vas pozivati da ''uveličate'' ovaj događaj. On će već biti uveličan prisustvom preko 150 naših vršnjaka, drugara i drugarica iz 18 zajednica širom BiH, koji dijele isto mišljenje i istu ideju. Pozvat ćemo vas da dođete i prisustvujete početku izgradnje bolje budućnostii, samo ako želite, i sami postanete dio naše priče. Vjerujte da ćemo je realizirati i bez vas, ali ćemo vam poručiti i pitati vas ovo – i vi ste nekada bili djeca, kakvu ste budućnost tada zamišljali za sebe? Kakvu budućnost ostavljate sada nama?


Mi znamo da želimo i možemo stvorit i drugačiju i bolju budućnost za nas. Mi znamo da je vrijeme da svoju budućnost uzmemo u svoje ruke. Gdje ste vi u svemu tome?


U potpisu – djeca“

____________________________________________

DJEČJA POVELJA

POZNAVAJUĆI činjenicu da su naša dječija prava:

• Pravo na kvalitetno obrazovanje
• Pravo na obrazovanje dostupno svima
• Pravo na slobodu izražavanja i uvažavanja našeg mišljenja
• Pravo na našu sigurnost
• Pravo na naš dom
• Pravo na igru i sreću
• Pravo na našu slobodu i
• Pravo na zdrav život

i da su ona zagarantovana i domaćim i međunarodnim dokumentima.


ISTOVREMENO PLAŠEĆI se:

• Rastućeg nasilja u okruženju i među našim prijateljima i prijateljicama
• Sve češćih slučajeva diskriminacije na raznim osnovama
• Vidljive i nevidljive nepravde
• Siromaštva, i sve više gladnih prijatelja i prijateljica
• Nemogućnosti da sanjamo i stvaramo svoju viziju budućnosti

TRAŽIMO od svih odrasli ove zemlje da, kao za svoju djecu, zajedno gradimo društvo:


• U kojem se za svakog našeg prijatelja i prijateljicu garantuje sigurnost
• U kojem djeca slobodno izražavaju svoje mišljenje
• U kojem smo ravnopravni u donošenju onih odluka koje nas se tiču
• U kojem imamo naš siguran dom
• U kojem moji prijatelji i prijateljice, bez obzira na bilo koju karakteristiku, uživaju ista prava i obaveze kao ja
• U kojem se ne plašimo rata
• U kojem ste naš glas tamo gdje se mi ne čujemo
• U kojem se svi zajedno trudimo i stvaramo uslove da se srećemo, učimo, radujemo i rastemo zajedno


MI DJECA, DOLE POTPISANI, SMO POČELI...

A VI?

U potpisu - djeca ambasadori i ambasadorice 19 osnovnih škola iz cijele BiH.
OŠ „Gornje Prekounje – Ripač“, Bihać; OŠ“ 25. novembar“, Velika Kladuša; OŠ“ 5.oktobar“, Sanski Most; OŠ“ Vladimir Nazor“, Odžak; OŠ “Suljo Čilić“, Jablanica; OŠ “Ivana Gundulića“, Mostar; OŠ “fra Miroslava Džaje“, Kupres; OŠ “Husein ef. Đozo“, Goražde; OŠ “Ivan Goran Kovačić“, Gradačac; OŠ “Edhem Mulabdić“, Zenica; OŠ “Brestovsko“, Kiseljak; OŠ “Kiseljak 1“ , Kiseljak; OŠ “Džemaludin Čaušević“, Sarajevo; OŠ “Kozarska djeca“, Gradiška; OŠ “19.april“, Derventa; OŠ “Jovan Dučić“, Istočno Sarajevo; OŠ “Sveti Sava“, Novi Grad; OŠ “Sveti Sava“, Foča; OŠ “Branko Ćopić“, Banja Luka.