Rakuni su danas štetočinske životinje u Japanu, koje prekopavaju po smeću, kradu robu od prodavača, goste se usjevima i čak oštećuju drevne japanske hramove svojim oštrim kandžama i obilnim izmetom. Ali njihova invazija započela je 1977, kada su djeca u Japanu poludjela za crtićem o rakunu po imenu Rascal.

Rascal je bio sladak i vragolast rakun, zvijezda animirane adaptacije omiljene dječje knjige koju je napisao američki autor Sterling North. Kako je objasnio Eric Grundhauser, knjiga Rascal: memoari iz boljeg doba objavljena je na Zapadu 1963. godine i priča priču o Northovim pustolovinama iz djetinjstva s njegovim rakunom. Publika je brzo prihvatila toplu i nježnu priču, a Disney je 1969. po njoj napravio film.

No, knjiga je dosegla novi vrhunac slave kada se priča preselila u Japan, gdje ju je Nippon animacija pretvorila u crtanu seriju od 52 epizode, na radost japanske djece. Djeca su toliko zavoljela Rascala da su poželjela da se upuste u vlastite avanture s rakunima. Uskoro, Japanci su uvozili oko 1500 stvorenja mjesečno. Ali, kako je Grundhauser napisao, „da su bar prvo završili seriju“.

Na kraju Northove knjige, on mora pustiti Rascala natrag u prirodu da živi onako kako treba živjeti – ne kao drugar ljudima, već kao divlja životinja. I upravo su to mnoge obitelji u Japanu na kraju uradile. Uostalom, iako rakuni kao bebe izgledaju poput malih slatkih mačaka, oni nisu baš dobri kućni ljubimci.

Japanska vlada uskoro je zabranila uvoz rakuna kao i praksu držanja rakuna za kućne ljubimce, ali šteta je već bila učinjena. Rascalovi "potomci" mogu se pronaći, prema izvještaju iz 2004. godine, u 42 od 47 prefektura Japana.

Japan nije jedino mjesto gdje su rakuni izvršili invaziju izvan svojih matičnih područja u Sjevernoj Americi. Dijelovi Evrope i Kavkaza imaju svoje probleme s rakunima zahvaljujući uvozu potaknutom lovom i trgovinom krznom. Sklonost ovih bića da nose smrtonosne bolesti poput bjesnoće izazvala je uzbunu u Španjolskoj 2012. A u Njemačkoj je te godine jedan grad (Kassel) izbrojao 100 rakuna po kvadratnom kilometru. To je jako puno Rascala.


Izvor: Smithsonian Magazine

Prijevod: Prometej.ba/F.Š.