29. veljače 1960. potres je potresao Agadir, grad u južnom Maroku. Do potresa je došlo u 23 h 40 min. Potres je bio kratak, trajao je samo 15 sekundi i nije bio jak. Imao je jačinu 6.7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Ali u tom je potresu poginulo između 12 i 15 tisuća ljudi.

Agadir je grad na jugu Maroka, na obali Atlantskog oceana. Godine 1960. taj grad ima oko 50 tisuća stanovnika. Potres koji je pogodio Agadir nije bio jak, ali pogodio je grad u kojem većina kuća nije bila čvrsto građena. Najgore su bile pogođene povijesne četvrti, gdje je potres razorio skoro sve kuće i gdje je poginulo 95 % stanovnika. Razornosti potresa je doprinijela činjenica da je njegov epicentar bio blizu površine zemlje, izravno ispod središta grada. Točan broj mrtvih nije poznat jer se odmah nakon potresa zbog straha od epidemije krenulo u raščišćavanje grada – to se radilo buldožerima koji su micali i ruševine i poginule u njima.

***

29. veljače 1792. godine u Pesaru, talijanskom gradu na obali Jadranskog mora, rođen je skladatelj Gioachino Antonio Rossini. On je bio najvažniji operni skladatelj prve polovine 19. stoljeća. Za života skladao je 39 opera. Nazivali su ga talijanskim Mozartom. Rossinijev otac bio je svirač roga, majka mu je bila pjevačica. Svoje je djetinjstvo proveo u kazalištu. S 14 godina počeo je pohađati filharmonijsku školu u Bologni. Za vrijeme studija pjevao je kako bi zaradio novac; kada mu je pukao glas i više njime nije mogao zarađivati za život, počeo je dirigirati. Godine 1810. počeo je skladati opere. Prvo je radio komične opere (opera buffa). Njegova prva opera, Bračna mjenica, izvedena je u Veneziji. Do kraja karijere skladat će brzo, ponekad i jednu operu na mjesec. Prvi međunarodni uspjeh postigao je 1813. godine u Veneziji, operom Tancredi. Rimsko kazalište Argentina naručilo je od njega operu; iz te će narudžbe nastati Almaviva – danas je ta opera poznata kao Seviljski brijač. Nakon jednoga perioda rada u Italiji, ponajviše iz revolta, 1823. dolazi u Pariz, koji je tada slovio kao kulturno središte svijeta. Umro je 13. studenog 1868. godine u Parizu.

(Još jedna zanimljivost: svojevremeno je u kvizu Tko želi biti milijunaš? jedno pitanje za milijun kuna bilo 'Koji je poznati skladatelj rođen 29. veljače?', op. Prom.)

***

29. veljače 1996. završena je opsada Sarajeva. Za službeni početak opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine uzima se noć s 4. na 5. travnja 1992, kada su snage Jugoslavenske narodne armije zauzele sarajevsku međunarodnu zračnu luku. Opsada Sarajeva trajala je 1425 dana i bila je jedna od najdužih u povijesti modernog ratovanja. Za vrijeme opsade ubijeno je više od 10 tisuća ljudi, među njima je bilo i 1800 djece. U prosjeku je na Sarajevo dnevno padalo oko 300 granata. U opsadi Sarajeva sukobile su se Vojska Republike Srpske, dijela Bosne i Hercegovine pod kontrolom bosansko-hercegovačkih Srba, koja je opkolila Sarajevo, te Armije Bosne i Hercegovine koja je branila grad. S obje strane u opsadi su sudjelovale i razne paravojne formacije. Za vrijeme opsade Sarajevo je bilo gotovo potpuno odsječeno, njegova jedina veza sa svijetom bili su zrakoplovna luka, pod kontrolom snaga Ujedinjenih naroda, i podzemni tunel iskopan od naselja Dobrinja do međunarodne zračne luke. Daytonskim mirovnim sporazumom Sarajevo je podijeljeno na veći dio, koji je u Federaciji Bosne i Hercegovine i manji, istočni dio grada, koji je u Republici Srpskoj.

Izvor: Emisija Dogodilo se na današnji dan Hrvatskog radija