U intervjuu za portal Autonomija.info, historičar i politički komentator Dragan Markovina govorio je o politici u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, Milanoviću, Dodiku i patrijarhu Porfiriju. Prenosimo dio koji se odnosi na pitanje "građanstva" u Bosni i Hercegovini; cijeli intervju možete pročitati ovdje.


Markovina: Nije u redu da ljude poput Drage Bojića ili Viktora Ivančića, koji je u intervjuu Autonomiji kritikovao nacionalizam SDA, nazovete hrvatskim nacionalistima samo zato što kažu ono što vide. Ako se u BiH stvori atmosfera da će svaki Hrvat koji dovodi u pitanje ideju Bakira Izetbegovića ili Željka Komšića smatrati hrvatskim nacionalistom, onda ta Federacija nema budućnost. Da bi se to promijenilo, građanske stranke, među koje više ne ubrajam Demokratsku frontu Željka Komšića, ali ubrajam SDP i Našu stranku, ne smiju igrati igru na terenu nacionalizma. Tim prije što politička i društvena atmosfera nije ista kao devedesetih. Ni u Sarajevu, ni u Banjaluci, ni u Mostaru. Više od osamdeset procenata građana BiH danas su nacionalisti, a morao bi se konačno stvoriti realan politički izraz za one koji to nisu. Njih nije malo – 15 do 20 procenata.

Pustimo neka nacionalne stranke biraju tri člana, mi se moramo izboriti da dobijemo četvrtog, koji će se možda birati na razini cijele BiH i neće biti vezan za nacionalnu pripadnost. BiH se neće raspasti kao država, to je sigurno, ali građansko-liberalne lijeve stranke moraju dobiti solidnu potporu unutar većinskih srpskih i većinskih hrvatskih krajeva. Neće ih dobiti ako se natječu sa nacionalističkim politikama u tome koliko će glasova dobiti u Sarajevu.