sirija 2

  Svakodnevno ubijanje

I dalje se ubija: Mohammed (27) nedavno je bio ranjen. U stopalo ga je pogodio snajperist vladinih trupa. Sada i sam puca – iz zaklona, iz istog položaja iz kakvog ga je i samog nedavno pogodio metak neprijatelja.

 

sirija 3

   Operacije u tajnosti

U jednoj improviziranoj bolnici liječnici potajno operiraju jednog borca iz redova pobunjenika. Trenutno oni ovdje dnevno vrše oko 18 ovakvih zahvata. Ukoliko neprijateljske grupe otkriju njihov položaj, tada su i njihovi životi u opasnosti.

 

 

sirija 4

   U predahu borbe

Jedan borac kurdske organizacije YPG opušta se tijekom privremene obustave vatre. Kurdi se u Siriji bore kako bi u budućnosti ovdje mogli ravnopravno živjeti. Trenutno se bore i protiv vladinih trupa i protiv pobunjenika.

 

sirija 5

   Djeca bez domovine

U građanskom ratu u Siriji uništeno je gotovo tri milijuna kuća. Sve više žena, muškaraca i djece ostaje bez svojih domova. Ova stambena zgrada uništena je nedavno tijekom jednog zračnog napada sirijskog režima. Lutku je ostavila jedna četverogodišnja djevojčica.

 

sirija 6

   U bijegu

700.000 Sirijica je u međuvremenu pobjeglo u neku susjednu zemlju. U izbjegličkom logoru Atmehu završili su svi oni koje Turska više nije mogla primiti. Logor se nalazi u Siriji, u neposrednoj blizini turske granice i ovdje trenutno živi 15.000 osoba. Jednu trećinu čine djeca.

 

sirija 7

   Crtanje kao terapija

Safa radi kao terapeutkinja umjetnošću u izbjegličkom logoru Atmeh. Tijekom posjete ona donosi papir i boje koje je kupila od svog vlastitog novca. Često ovdje ostaje cijeli dan. Potrebe ljudi da uz njezinu pomoć razrade sjećanja na rat i bijeg su izuzetno velike.

 sirija 8

   Ratne traume

I devetogodišnji Abdullah već neko vrijeme sa svojom obitelji živi u izbjegličkom kampu. Prije su živjeli u gradu Hami, no njihova je kuća uništena tijekom bombardiranja od strane vladinih trupa. Mnoga djeca izbjeglice pate od trauma rata, nesanice i strahova.

 sirija 9

   Sjećanja na bolja vremena

Ali djeca ne slikaju samo mračna poglavlja svojih života. Neka se u slikama prisjećaju lijepih događaja s obiteljima u vremenima kada je u Siriji vladao mir.

 

dw.de |

Autor: Andreas Stahl | Urednik: Željka Telišman