Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ovih je dana boravio u Pakistanu. Tom prilikom je održao vrlo znakovit govor pred tamošnjim zvaničnicima. Govor je započeo ističući činjenicu da je Pakistan u prvim godinama svoje nezavisnosti (nezavisan je postao 1947.) pokazao tolerantnost prema manjinama. Tako je ostalo sve dok Pakistan nije proglasio jednu religiju službenom. Od tada, naglasio je Džaferović, počinje i sustavna diskriminacija onih koji nisu članovi te dominantne religije, ali i članova vladajuće religije koji nisu dio mainstreama. Nedopustivo je – bio je oštar Džaferović – da državne i druge javne institucije potiču praksu da se poslovi koji se smatraju prljavima i nečistima rezerviraju za manjine, prije svega za kršćane. Naglasio je da sistematska marginalizacija i gotovo svakodnevna progonstva manjina moraju odmah biti zaustavljeni.

Ja kao čovjek s evropskim vrijednostima, nastavio je Džaferović, ne mogu prihvatiti da kršćani i druge manjine u Pakistanu budu građani drugoga reda i da su praktički stavljeni izvan zakona što njihov život čini opasnim i gotovo nepodnošljivim. Ne mogu prihvatiti, kazao je, da Pakistan bude zemlja koja je među prvima na svijetu po kršenju ljudskih prava. Dalje je naveo da svake godine preko 700 djevojčica i žena koje pripadaju manjinskim grupama bude prisilno vjenčano s njihovim otmičarima te prisilno prevedeno na islam. Stavljajući šerijat ispred prava svakog čovjeka, država u ovakvim slučajevima obično ne reagira, osim iznimno pod pritiscima međunarodne javnosti kad pojedine priče procure.

Da bi to potkrijepio, Džaferović je naveo i posljednji slučaj koji se dogodio neposredno prije njegove posjete Pakistanu u vezi s otmicom trinaestogodišnjakinje, koju je izvršio 31 godinu stariji muškarac i prisilio je da s njim sklopi brak i prijeđe na islam. Tek pod pritiskom javnosti sud je uspio vratiti djevojčicu njezinim roditeljima. Džaferović je naveo podatak grupe Girls Not Brides koja tvrdi da oko 21 posto djevojčica u Pakistanu uđu u brak prije 18 godina.

Svoje obraćanje predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović završio je riječima kako se nada da će se situacija na dobrobit svakoga čovjeka početi popravljati do njegovog sljedećeg dolaska.

Ovo što ste do sada pročitali nije istina. Istina je da je Džaferović išao u Pakistan kako bi s tamošnjim vlastima, između ostaloga, dogovorio povratak državljana te zemlje iz BiH koji su ovdje prispjeli kao ilegalni migranti na putu prema državama Evropske Unije. San tih mnogih Pakistanaca da žive u državama u kojima su prava svakog čovjeka jednaka i u kojima bi imali mogućnost u slobodi se ostvariti kao ljudi, prekinut je u BiH. Zajedno sa svojim domaćinima, Džaferović je usred države kojoj je islam službena religija osudio pojavu islamofobije, misleći pritom na predsjednika liberalne i sekularne Francuske.

Prometej.ba