S obzirom da je novca u budžetima sve manje, dezorijentirana vlast se otisnula u totalnu rasprodaju preostalih javnih dobara. Na red je došla Fabrika duhana Sarajevo (FDS) čijih je 39,9 posto dionica u vlasništvu FBiH danas putem aukcije na Sarajevskoj berzi (SASE) prodano fantomskoj firmi CID Adriatic Invesmets GmbH iz Beča za cijenu od 42,7 miliona KM. U saopćenju ove investicijske kompanije navedeno je da će se kupljene dionice FDS-a potom prodati svjetskom duhanskom gigantu British American Tobacco (BAT).

Međutim, da li će se to zaista desiti ostaje da se vidi jer je, samo nekoliko sati nakon prodaje FDS-ovih dionica, u javnosti podignuta velika prašina u vezi kredibilnosti ove austrijske kompanije. Naime, prema prvim dostupnim informacijama, ova firma nema nikakvih proizvodnih pogona ili drugih kapaciteta, već samo jedan ured u Beču na adresi Teinfalstraße 8/4. Prijavljena je na privrednom registru kod okružnog suda u Beču pod brojem FN 453178 p kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Zanimljivo je da ova firma ima samo dva zaposlena, i to direktora i jednog menadžera, a informacije kojom se tačno djelatnošću bavi nismo uspjeli pronaći. U vlasničkoj strukturi firme se također pojavljuje samo jedan neimenovani dioničar, a novi vlasnik dionica FDS-a nema čak ni svoju zvaničnu internet stranicu. Ovo su, ujedno, jedini podaci koji se mogu pronaći o ovoj kompaniji. Sve ovo pokazuje da je Vlada FBiH prodala dionice FDS-a, u najmanju ruku, sumnjivim kupcima.


Bezočna pljačka

Podsjetimo da je opozicija, tačnije SDP BiH, promptno i žestoko reagovao na prodaju državnih dionica FDS-a naglasivši da je Vlada FBiH ovim činom izvršila neviđenu pljačku državne imovine.

"U saopćenju koje je javnosti uputila ova 'renomirana kompanija' jasno se navodi kako će nakon što se upišu u registru vrijednosnih papira kao vlasnici, do danas državnih dionica, krenuti u njihovu preprodaju kompaniji British American Tobaco. Dakle, jasno je kako su čelnici Vlade FBiH svjesno i u dogovoru sa njima poznatim osobama omogućili nezakonito bogaćenje onome ko stoji iza ove fantomske firme iz Beča", saopćili su iz SDP-a.

Iz ove partije upozoravaju da će British American Tobacco pokušati kupiti samo proizvodne pogone FDS-a, dok će preostali udjeli preduzeća ostati u vlasništvu spomenute fantomske firme sa dva zaposlenika. Također napominju da je FDS trenutni vlasnik Vakufske banke i UPI-ovog nebodera u centru Sarajeva koji sami više vrijede od sume koja je uplaćena za dionice FDS-a.

"Pozivamo nadležna tužilaštva u BiH da odmah i bez odlaganja reagiraju na ovu bezočnu pljačku i spriječe ovaj kriminalni plan koji pred očima javnosti provode moćnici sakriveni iza čelnika vladajućih stranaka", zaključili su u SDP-u.

(Edin Redžić, Prometej.ba)