Potpredsjednik Nicolas Maduro, koji je prisegnuo na funkciju privremenog predsjednika zemlje, vodio je ceremoniju koja će ostati zapamćena po njegovom emotivnom govoru o Chavezovoj ostavštini. "On je učinio da ponovno otkrivamo povijest naše domovine, podigao je zastavu Simona Bolivara", rekao je Maduro. "Njegova duša i duh toliko su bili jaki da njegovo tijelo to jednostavno nije moglo podnijeti. Njegova duša sada luta svemirom i širi ljubav koja nas blagoslivlja", rekao je.


Maduro je naglasio nekoliko važnih zadataka koje je Chavez ostavio venezuelanskom narodu na dovršavanje, uključujući nastavak politike socijalizma 21. stoljeća. "Ostavio nam je zadatak da nastavimo graditi model demokratskog socijalizma kojeg je on započeo. Sada je sve na nama i pozivamo narod da krenemo dalje tim putem", naglasio je Maduro.


milijuni-i-delegacije-iz-55-zemalja-oprostile-se-od-chaveza-bio-je-legendarni-voda-u-rangu-bolivara-fidela-castra-i-che-guevare 266 813 e

Predsjednik Urugvaja, José Mujica


ortega

Predsjednik Nikaragve, Daniel Ortega

 

Za vrijeme ceremonije, brojni strani državnici pozivani su u grupama da dođu do Chavezovog lijesa i prisustvuju trenutku šutnje kao počasna straža. Među brojnim uzvanicima bili su i predstavnici iz javnog života Venezuele kao što su olimpijski pobjednik Ruben Limardo i svjetski poznati dirigent Gustavo Dudamel. Tijekom ceremonije odsvirano je nekoliko poznatih venezuelanskih pjesama, a Maduro je na Chavezov lijes položio repliku mača Simona Bolivara - poklona kojeg je Chavez volio davati gostima.


Među uzvanicima se našao i američki glumac i osobni Chavezov prijatelj, Sean Penn, kao i poznati američki borac za ljudska prava, svećenik Jesse Jackson, koji je istaknuo: "Hugo je hranio gladne. Podizao je siromašne. Davao je nadu. Pomagao je ljudima da realiziraju svoje snove".


pean

Jesse Jackson i Sean Penn

 

Milijuni su se okupili ispred vojne akademije i postalo je jasno kako nije izvedivo da svi vide Chaveza prije početka ceremonije sprovoda. Zbog toga Maduro je jučer odlučio kako će Chavezovo tijelo biti sačuvano, balzamirano i postavljeno u vojni muzej gdje će ga svaki stanovnik Venezuele imati priliku vidjeti. "Jučer su na ulicama bili milijuni i znamo da će doći novi milijuni. Tijelo našeg vođe biti će balzamirano i postavljeno u muzej revolucije, u poseban stakleni lijes, tako da ga narod tamo može imati zauvijek", rekao je Maduro i naglasio kako će Chavezovo tijelo ostati još 7 dana na aktualnoj lokaciji u vojnoj akademiji kako bi ga ovdje mogli posjetiti svi koji to žele.


Na posljednjem ispraćaju velikog vođe okupili su se brojni strani državnici.


"Proces oslobođenja, ne samo naroda Venezuele, već svih ljudi Latinske Amerike, mora se nastaviti", rekao je predsjednik Bolivije, Evo Morales.


"Chavez nam je vratio vjeru u Latinsku Ameriku što je omogućilo temeljite transformacije u regiji", istaknuo je predsjednik Ekvadora, Rafael Correa.


lugo

Bivši predsjednik Paragvaja, Fernando Lugo

 

Među predstavnicima u Caracasu bio je i iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad koji je u svojoj poruci zapisao: "Chavez je živ, i biti će živ u borbi nacija za nezavisnošću, pravdom i dobrotom. Uopće ne sumnjam u to da će se jednoga dana vratiti, zajedno s Kristom Spasiteljem, nasljednikom svega svetog i savršenim čovjekom, i donijeti će mir, pravdu i savršenstvo za sve". Pismo je poslano potpredsjedniku Maduru, no zbog religijskih konotacija Ahmedinedžad je zadobio i kritike od strane pojedinih iranskih vjerskih predstavnika.


ahmad

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad pokraj Chavezovog lijesa

 

Među prvima u Caracas stigla je još dan prije pogreba argentinska predsjednica Cristina Fernández de Kirchner, zajedno s predsjednikom Urugvaja, José Mujicom.


U ovoj bolnoj i teškoj situaciji, šaljem u svoje i u ime talijanskog naroda, najiskreniju sućut obitelji predsjednika Chaveza i svim ljudima Venezuele. U sjećanjima će ostati socijalni progres kojega je vodio predsjednik Chavez", istaknuto je u poruci talijanskog predsjednika Giorgioa Napolitanoa.


kirchner

Christina Kirchner, Jose Muijica i Evo Morales


gaza

Chavezova smrt obilježena je u Gazi i ostatku Palestine

 

Izraze sućuti uputili su i palestinski vođe, britanski ministar vanjskih poslova, predstavnici Indije, Kanade, Novog Zelanda, Portugala, Poljske, Sudana, Sirije, Švedske, Vijetnama, Mauritanije i brojnih drugih zemalja, a oglasio se i američki predsjednik Barack Obama, no bez riječi sućuti.


No, iz jedne države zbog nekog razloga ipak ne - Hrvatske. Na stranicama ministarstva vanjskih poslova, Vlade i ureda Predsjednika nema niti jedne riječi o smrti predsjednika Venezuele Huga Chaveza. Ne stavljajući znak jednakosti između većine postupaka ovih triju stranaka, u jednom pogledu možda bi bilo dobro da se SDP, HNS i HDZ ujedine u jednu stranku pod imenom NLP: Neoliberalnu partiju kolonijalne tvorevine Republike Hrvatske.


Advance.hr | Prometej.ba