U gradu u kojem je na Drugom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, 29. i 30. studenoga 1943, donijeta odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije od fašizma, točno 70 godina poslije sastali su se ideološki potomci onih koje je AVNOJ privremeno porazio, da bi revidirali historiju i gazili po tekovinama antifašističke borbe.


Simpozij je okupio neka od najprominentnijih imena hrvatske političke, vjerske i historičarske desnice. Iako bi se po naslovu ovoga simpozija dalo pretpostaviti da glavna tema jest srednjovjekovna Bosna i njezin pad pod osmansku vlast, tome su posvećena samo dva izlaganja: u četvrtak 28. studenoga govorili su fra Robert Jolić, dugogodišnji urednik desničarskog vjerskog mjesečnika Naša ognjišta, i Anto Brtan. Ostatak simpozija, 15-ak izlaganja, posvećen je II svjetskome ratu i AVNOJ-u. Između ostalih izlagači su bili: mons. Mile Bogović, HDZ-ovi političari Ivo Miro Jović i Mato Franjičević, Nikola Lovrinović, Josip Jurčević, fra Miljenko Stojić, a odmah po naslovima izlaganja jasno je što je bio cilj ovoga simpozija: AVNOJ – laž stoljeća, Što se je izleglo na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, Drugo zasjedanje AVNOJ-a - kamen temeljac jugoslavenskog komunističkog režima, U potrazi za žrtvama komunizma, Potreba osude komunizma i komunističkih zločina u kontekstu b-h političke zbilje ...


pt679a


Historijski revizionizam jest jedna od omiljenih disciplina hrvatske nacionalističke desnice, koja ne može prežaliti teški udarac koji joj je do kraja II svjetskog rata zadala antifašistička borba. Nažalost, ona je danas opet sve jača, što vidimo po trenutnim događanjima u Hrvatskoj i među Hrvatima u BiH. Ovaj simpozij, na kojem je – da podcrtamo – na 70. godišnjicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a, upravo u gradu u kojem je to zasjedanje održano, gaženo po tekovinama antifašističke borbe te se relativiziranjem povijesnih činjenica i žrtvoslovljem komunizam i antifašistička borba prikazali kao zla stvar, jedna je potvrda tome.


Franjo Šarčević

Prometej.ba | studeni 2013.

avnoj1