Od 1983. do smrti 1998. u Ruandi je živio i djelovao bosanski franjevac Vjeko Ćurić (1957-1998), rodom iz Osove kraj Žepča. U jeku strašnog genocida fra Vjeko je pomagao potrebnima, najprije pripadnicima Tutsi plemena, a kada je došlo do njihove krvave osvete, spašavao je Hutue. Dovozio je hranu izbjeglicama, a životno ugrožene je prebacivao preko granice, na sigurnija područja. Zato je više puta i sam bio u smrtnoj opasnosti i za vrijeme i nakon rata. U travnju 1996. napala su ga dva razbojnika želeći ga strijeljati, ali im je uspio pobjeći. No nije preživo napad 31. siječnja 1998, kada je ubijen u Kigaliju, glavnom gradu Ruande. Fra Vjeko je u ruandskom Kivumu sagradio nekoliko škola, njegovom zaslugom urađen je javni vodovod, poučavao je stanovništvo kako obrađivati zemlju i koje kulture uzgajati, za vrijeme genocida spretnošću, domišljatošću i hrabrošću spasio je tisuće pripanika ubaju plemena od sigurne smrti, poslije rata je radio na pomirenju...


Poziv na predstavu


U spomen na fra Vjeku, franjevačka mladež iz Osove u subotu, 2. studenoga 2013., u 20 sati, u dvorani JU „Dom kulture“ Žepče, premijerno izvodi predstavu „fra Vjeko“. Karakteristično za ovu predstavu je to da je postavljena u teatru sjenki. Predstava je humanitarnog karaktera. Mladi će poslije predstave stajati na izlazu s kutijama u koje će posjetitelji moći ubaciti dobrovoljne priloge za izgradnju školske zgrade i srednje škole u Kivumu u Ruandi - "Centar Otac Vjeko". Ulaz je slobodan. Dobro došli!

 

pozivnica-1

  

Tekst i režija: Anela Križanac
Igraju: Fra Vjeko: Fra Matija Miletić; Majka: MartinaTadić.
U ostalim ulogama; Ivan Ćurić; Anto Franjić; Ivan Franjić; Maja Kresić; Katarina Pranjić; Matea Jurić; Angela Adžić; Matej Karatović; Anto Šišić. Scenograf: Ante Babić. Autor glazbe: Alojz Čakarić. Ton majstor: Marin Kopić. Majstor svjetla: Dragan Ćurić i Josip Jurkić. Stručni suradnik: Muhamed Nametak.

Prometej.ba, 24.10.2013.