Na početku karijere u komunističkoj partiji Jugoslavije bio je rukovoditelj tehnike Okružnog komiteta Krapine, a poslije će u partizanima postati zamjenik političkog komesara Zagorskog partizanskog odreda. U travnju 1944. unaprijeđen je u 32. zagorsku diviziju NOVJ na položaj vršitelja dužnosti političkog komesara. Ubrzo po dolasku na taj položaj Tuđman je unaprijeđen tako da počinje raditi u personalnom odsjeku 10. zagrebačkog korpusa gdje ostaje do slanja u Beograd tijekom siječnja 1945. gdje počinje raditi kao predstavnik Hrvatske u Vrhovnom štabu JA, a po završetku rata prelazi na vojno mjesto u glavnoj personalnoj upravi Ministarstva obrane.

Tijekom rata upoznao je svoju suprugu Ankicu s kojom se ženi u Beogradu 25. svibnja 1945. godine na prvi Dan mladosti.

Bez obzira na činjenicu kako je postao oficir tijekom rata pošto nije bio završio srednju školu, on i njegova supruga koja je bila u sličnoj školskoj situaciji zajedno završavaju partizansku gimnaziju 1945. godine, a to početno školovanje on nastavlja u višoj vojnoj akademiji koju će uspješno završiti 1957. godine. Istovremeno s radom u personalnoj upravi ministarstva obrane i školovanjem vojna karijera Franje Tuđmana je cvjetala tako da 1953. godine postaje pukovnik, a 1959. godine i najmlađi general JNA.

Kao mladi, sposobni i ambiciozni oficirski kadar 23. svibnja 1954. godine Franjo Tuđman postaje sekretar, a u svibnju 1958. godine i predsjednik Jugoslavenskog sportskog društva Partizan, koji je tijekom postojanja Jugoslavije bio u stvarnosti vojni klub. Fudbalski klub Partizan bio je dio JSD Partizana, jedan od 25 klubova u različitim sportovima koji su činili to društvo, a osnovan je 4. listopada 1945. Franjo Tuđman bio je dugogodišnji član uprave i predsjednik kluba. Partizan je osvojio veliki broj domaćih trofeja, a 1966. godine bio je viceprvak Evrope.

Glavnina teksta preuzeta sa sh.wikipedia.org