"Ja nisam vojni strateg, ali kao menadžer, ja kažem da je vrijeme da izbrišemo 40 do 50 tisuća ljudi koji su se pridružili Islamskoj državi," rekao je Aboutaleb za Nos.

"Za neke ljude članstvo u IS-u ima simbolizam, ili nešto, ali problem će se riješiti samo kad njih više ne bude. Glas muslimanske zajednice se mora čuti, jer ovi su događaji prije svega usmjereni protiv muslimana u Europi. Svi miroljubivi muslimani u Europi bi se trebali distancirati od ovog," citira Dutch News, a prenosi Index.hr.

Aboutaleb je prošlog tjedna djelovanje IS-a usporedio s holokaustom. "IS je umiješan u etničko čišćenje kršćana, šijita, jezida, alavita i umjerenih muslimana," rekao je. Na teritorijima koje je osvojila Islamska država, sprovodi se genocid nad kršćanima i jezidima. Nakon kurdskog oslobođenja grada Sinjara pronađene su nove masovne grobnice.

Aboutaleb je rođen u Maroku, a doselio se u Nizozemsku s 15 godina. Nakon napada na Charlie Hebdo u siječnju ove godine, održao je govor na televiziji u kojem je rekao kako imigranti koji ne cijene zapadnjački način života, mogu "odjebati". "Neshvatljivo je da se netko može okrenuti protiv slobode, ali, ako vam se ne sviđa sloboda, pobogu, spakirajte svoje torbe i odite. Ako vam se ovdje ne sviđa jer postoje satiričari koji rade u novinama koje vam se ne sviđaju, onda vam poručujem da odjebete."