U trenutnoj Guinnessovoj knjizi rekorda nalazi se 10 rekorda koje su postavili ljudi iz BiH. Najbrži autogol u povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava postigao je 2014. bh. reprezentativac Sead Kolašinac nakon samo dvije minute i osam sekundi utakmice BiH-Argentina u Rio de Janeiru. Njegov kolega iz reprezentacije Asmir Begović također se našao među rekorderima, postigavši gol iz najveće udaljenosti na jednom nogometnom meču: njegov gol prošle godine na utakmici njegovog Stoke Cityja protiv Southamptona bio je s udaljenosti od 91,9 metara.


U Guinnessovoj knjizi rekorda nalazi se i turistička zajednica sjevernobosanskog grada Prnjavora, koja je pripremila najveću riblju čorbu (3,8 tona) na svijetu. Osim riblje čorbe, kod Bosanaca je rekordna i kava: tako je Malik Čabaravdić napravio najveću džezvu na svijetu, koja je nedavno gostovala i u Beču. Također, iako BiH svakako nije domovina kokosovih oraha, u BiH se oni najbrže razbijaju: 2013. je Muhamed Kahrimanović golom šakom razbio 23 kokosova oraha za samo jednu minutu, i to vezanih očiju.


Najduža kobasica, najteža torta i 10.000 sarmi

U Srbiji se obaraju svjetski rekordi u kulinarstvu: na prvenstvu kobasica u gradu Turiji (Kobasicijada) proizvedena je najduža kobasica na svijetu: bila je 2.029 m duga i težila je 2,3 tone! Zoltan Gali je 2011. skuhao čak 10.374 sarmi i time je ponosni vlasnik najvećeg ikada jela pripravljenog od kupusa. Slastičar Zvonko Mihajlović iz Niša je pripravio najveću tortu na svijetu: 140 m dugu i 2.200 kg tešku. I borilačke vještine doživljavaju boom u Srbiji: kunf-fu borcu Desimiru Stojkoviću je pošlo za rukom, s nunčakama u 60 sekundi čak 168 puta pogoditi metu. Godine 1986. srbijanski je boksač Miodrag Stojanović Gidra u 24 sata napravio nevjerojatna 29.449 skleka. Možda i najpoznatiji Srbin među nositeljima Guinnessovih rekorda je Biba Struja: on kroz svoje tijelo može propustiti nevjerojatnih 20.000 volti električne struje!


245 majica odjednom

Poznati hrvatski glumac Mario Mlinarić ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda, jer je gurajući svoga Smarta u manje od 17 sati prevalio 29.325 m. U turističkoj zemlji Hrvatskoj nalazi se i najveći putnički katalog na svijetu: 2014. je u Dubrovniku predstavljen katalog „Neodoljiva Hrvatska“: on teži 70 kg i ima površinu od 900 metara kvadratnih papira. Tradicionalni dalmatinski ples linđo ušao je u poznatu knjigu rekorda, nakon što su ga 2013. na Stradunu u Dubrovniku plesale čak 274 osobe. Hrvat Krunoslav Budiselić je 2010. obukao čak 245 majica istovremeno i tako je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Majice su zajedno težile ukupno 68 kg.


Redakcija KOSMO-a

http://www.kosmo.at/news/Guinness-auf-Balkanesisch

S njemačkog preveo: Marijan Oršolić