Jevrejski narod širom svijeta obilježava sedmicu Hanuke, paleći posebne osmerokrake svijećnjake "hanukije".


Ovim se blagdanom obilježavaju događaji iz 164. p.n.e. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen Jeruzalemski hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV Epifan, bio je zabranio jevrejske obrede u hramu, te uspostavio štovanje Zeusa. To je potaklo jevrejsku pobunu, a predvodili su je Makabejci. Nakon Epifanove smrti, hram je očišćen i ponovno posvećen.


Početak Hanuke, po savremenom kalendaru, razlikuje se od godine do godine, no po jevrejskom kalendaru ona počinje 25. Kisleva. S obzirom da kod Jevreja dan počinje od sumraka, to znači da je ove godine Hanuka počela u sumrak 8. prosinca, te da će se slaviti do zalaska sunca 16. prosinca.


S tim je praznikom povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Hanuka je tako ostala blagdan svjetla.


Hanukije se pale tako da se svake večeri zapali po jedna svijeća, od ukupno osam koliko ih stoji na tradicionalnom svijećnjaku 'hanukiji'.


Izrazi kojima se čestita Hanuka :
Hanuka lesimha!
Hanuka na radost!
Zeman urim lesimha!
Vrijeme svjećica na radost!
Radosna (Sretna) Hanuka!


Ili na Ladinu, jeziku bosanskih Sefarda:
Hanuka alegre!


Blagdan Hanuke ima više značenja, a prvenstveno simbolizira pobjedu slabih nad jakima, pobjedu duha nad fizičkom snagom. On također obilježava čudo ulja i pobjedu svjetla slobode nad mrakom tiranije.


Ovaj blagdan, također, uči vjernike da, kako bi živjeli zajedno sa drugima, moraju naučiti poštivati jedni druge u različitosti i pravu na vjeru.


Svima koji slave želimo Radosnu Hanuku!

radiosarajevo | prometej