Opština Novi Beograd postavila je spomen ploču Tomi Buzovu, kapetanu prve klase bivše JNA, na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 42. Spomen ploču su u sredu, 20. aprila u 13 sati otkrili Aleksandar Šapić, predsednik opštine i Tomini supruga Koviljka Buzov i unuk.


Tomo Buzov ubijen je 27. februara 1993, u jednom od najjezivijih zločina iz jugoslovenskih ratova. U mestu Štrpce kod Višegrada, na deonici pruge koja prolazi kroz Bosnu, iz voza Beograd–Bar, izvedeno je dvadeset putnika koji su opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni u Drinu. Svi osim dvojice bili su bošnjačke nacionalnosti, građani Srbije i Crne Gore iz Prijepolja, Bijelog Polja i Bara.


Buzov, jedan od putnika, pokušao je da spreči izvođenje Bošnjaka iz voza. Završio je kao i oni: posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni. Ovaj zločin počinili su pripadnici specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Osvetnici" pod komandom Milana Lukića. On je trenutno u Estoniji gde izdržava doživotnu kaznu za zločine počinjene u Višegradu. Protiv "Osvetnika" se u Beogradu i Sarajevu vode paralelni sudski postupci. Dosad je pravosnažno osuđen samo jedan.


U tekstu Dejana Anastasijevića „Zločin i sećanja: Sudbina kapetana Buzova" (Vreme 1313, 3. mart 2016), supruga pokojnog Tome, Koviljka Buzov izrazila je želju da na ulazu zgrade u kojoj ona i danas živi bude postavljena spomen-ploča. Opština Novi Beograd ispunila je njenu želju i saopštila da ploču postavlja u znak sećanja na njegov moralni i plemeniti čin.

Izvor: vreme.com