Naime, uz dozvolu gradskih vlasti, u tom dvorištu je prvo postavljen spomenik u obliku stećka, posvećen poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane. Bošnjačke udruge i političari proglasili su taj čin jednostranim i zbog njega su bošnjački vijećnici bojkotirali svečano otvaranje Vijećnice.


Zatim, nekoliko metara od stećka, nepoznate osobe su u noći, bez ikakvog odobrenja, postavile spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH.


Složit ću se s Anerom Žuljevićem koji je stava, da pozadina čitave priče jest u suštini u neaktivnosti SDA i HDZ-a da probleme - koji su prisutni već šest mjeseci kada su u pitanju ovi spomenici - uvedu u institucije sistema i putem Gradskog vijeća riješe ovaj problem.

 

I taj spomenik Armiji BiH je srušen u noći s nedjelje na ponedjeljak, 13/14.01.2013. Iz svih relevantnih stranaka na području Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona došla je osuda ovoga čina, a mnogi su se – pogotovo bošnjački nacionalisti – obradovali ovome činu, što se vidi po načinu saopćavanja i komentiranja ovoga vandalskog čina. Umjesto da se jednostavno osude vandali/idioti koji su počinili ovo zlodjelo i prepusti profesionalcima da odrade svoj posao u vezi istrage i procesuiranja, ide se s nekakvih ''dubinskim'' političkim porukama ili s ispraznom nacionalnom ili nacionalantifašističkom patetikom.

 

Sve to, a da se još ni ne naslućuje tko je i s kakvim namjerama počinio ovo zlodjelo. Uostalom, povijest je prepuna primjera da je jedna mafijaška ili ideološka skupina podmetala drugoj ovakve čine radi satanizacije drugih i učvršćivanja svog položaja, da bi se – iako se ovdje s vjerojatnošću od 2/3 o tome ne radi – imalo pravo ovako odmah ''basati'' i dubokopatetično razbacivati ''zaključcima'' koji su sve osim u službi mira i smirivanja tenzija. Usto, današnji komentari i ''analize'' većinom pokazuju nizak nivo razumijevanja kod ''analitičara'' i veliki afinitet kod istih da nasjedaju na podvale onih koji su nam proizveli toliko problema, da su spremni poticati i ovakve stvari da bismo barem neko vrijeme (tj. do idućeg incidenta ili proslave kakvog ratnog datuma) zaboravili na te probleme, kao i na to tko je te probleme proizveo; jer u ovakvim prilikama, oni koji su proizvodili probleme i koji su glavni uzrok sveopćeg nereda, koji je generator ovakvih pojava, isplivavaju kao svenacionalni fizički i metafizički ''zaštitnici'' i zato se oni ovakvim incidentima svim svojim bićem raduju.


Franjo Šarčević | Sarajevo, 14.01.2013.