To se najbolje vidi u deklaraciji u kojoj se iznosi politička vizija i program toga pompozno najavljivanog stranačkog skupa. U njoj se naime iznosi vlastito nacionalističko shvaćanje demokracije, ustavnog uređenja države i uvodi izborna diktatura glasovanja samo za njihove političke predstavnike i izričito se optužuju kao protivnici i izdajice hrvatskog naroda svi oni koji se ne slažu s njihovim političkim idejama i praksom. Štoviše, traži se poduzimanje njihova progonstva „sankcioniranjem protagonista projekta suprotnog ovim načelima, osobito onih koji dolazi iz redova hrvatskog naroda“. Doista novo iznašašće, po čemu bi im zavidjeli i komunističko-staljinistički politički uzori! Bilo bi međutim besmisleno pokazivati sve pogreške i laži koje se iznose demagoški u toj deklaraciji protiv svih i svakoga, ne samo optuženih Hrvata nego i drugih naroda, osobito Bošnjaka, kao i institucija međunarodne zajednice.


Ne iznosi se, međutim, ništa od vlastite krivice u katastrofalnoj politici tih stranaka i njihovih protektora u hrvatskoj politici od vremena Tuđmana, Šuška, Bobana i Jelavića do najnovijih vremena Josipovića, Milanovića, Čovića i Ljubića, kao da su oni samo nevine žrtve drugih. Istina je, pak, da su oni sukrivci za stvarnu tragediju Hrvata BiH u prošlosti, za njihov negativni položaj danas i za njihovo sigurno dalje stradanje pod vodstvom takve politike i takvih hrvatskih političara u BiH i u Hrvatskoj. Narod pak koji ustrajno slijedi svoje slijepe vođe ne može, po biblijskoj poruci, očekivati ništa drugo u svom zemaljskom životu.


1 hns-glavna


Budući da se među protivnike te politike i u samoj deklaraciji ubraja također Hrvatsko narodno vijeće – HNVBiH - ovim želimo uputiti Naš odgovor njima, koji je napisan prije toga njihovog navodno svehrvatskog a zapravo hercegovačkog sabora u Mostaru, pravom ogledalu žalosnog uspjeha njihove dugogodišnje politike. Bilo nam je naime poznato već davno njihovo političko mišljenje i opredjeljenje za podjelom BiH u ratu, a danas nastavak iste ratne politike samo drugim sredstvima – stvaranjem „nove upravno–teritorijalne organizacije u okviru modela Bosne i Hercegovine kao složene države tri ili više federalnih jedinica u kojima bi sva tri naroda bila konstitutivna, ali od kojih bi najmanje jedna takva federalna jedinica bila s hrvatskom većinom“, kako stoji kao glavna točka i zaključak te Deklaracije. Što je jasno i vrapcima na grani: hoće „najmanje“ treći entitet, pa i više, u procesu rasparčavanja kao nastavak daljeg dijeljenja i uništavanja države Bosne i Hercegovine.


Naš odgovor njima naš je prijedlog upućen Komisiji za reorganizaciju FBiH i BiH i dostupan je našoj javnosti preko portala HNVBiH – hnv.ba.


Sarajevo, 9. 04. 2013. Luka Markešić, predsjednik HNVBiH