Najprije, Bojan Glavašević. Ovaj mladi znanstvenik i pomoćnik ministra branitelja, sin pokojnog Siniše Glavaševića, stradalnika Vukovara – što na simboličkoj ravni i u ovome kontekstu nije nimalo sporedno, našao se na udaru razjarenih „čuvara“ propisane nacionalne povijesti zbog konstatacije, izrečene zapravo u obliku retoričkog pitanja tokom desetminutnog govora, da među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u ratu i imaju brojna prava postoji niz slučajeva oboljelih od PTSP-a i malignih bolesti, dok kod pripadnika srpskih postrojbi, koje su izgubile rat i nemaju sličnih prava, nema niti pojave PTSP-a.


Goropadni nacionalisti istog trena su ga optužili da „izjednačava agresora i žrtvu“ sa zahtjevom da on i ministar Matić budu smijenjeni. Pridodali su tome još nekoliko optužbi u vezi navodnog smanjenja braniteljskih prava i lavina se pokrenula: skupina branitelja i invalida na ulici traži ostavke, sve pod dirigentskom palicom tandema HDZ-Crkva. Uz dužno poštovanje prema svim invalidima, mora se reći da nikome bilo koji nedostatak ili nesreća koja mu se desila u životu iz bilo kojeg razloga ne daje za pravo da na laži i lažnim optužbama temelji bilo kakve zahtjeve. Očito, da očitije ne može biti, cilj je usijavati atmosferu, stvarati kaos i nered i onda u tom kaosu izvući bolji kraj. Tko to zna bolje od provjerenih proizvođača nereda i gospodara kaosa. O tome opet na kraju.


Idući primjer pokazuje u kojoj mjeri mediji mogu o nekome kreirati sliku koja im odgovara. Sanja Musić-Milanović po zanimanju je liječnica. Kao takva pozvana je u emisiju Izaberi zdravlje Hrvatskoga radija da priča o zdravlju i tu je – vjerovali ili ne – pričala o zdravlju. Iznijela je, među ostalim, opću činjenicu da je crni kruh zdraviji od bijelog, da se može rezati u tanje šnite i tako dulje traje, ukusan je jesti i dan-dva poslije, pa iako je inicijalno skuplji od bijelog, onda je iz naprijed rečenih razloga isplativiji.


Ništa sporno, a ni naročito zanimljivo, nema u toj njezinoj priči niti bi pisac ovih redaka čuo da je ona negdje gostovala, da mediji željni klikova i žedni krvi nisu krajnje zlonamjerno, ljudski i moralno bijedno, na osnovu njezine priče o zdravoj prehrani iskonstruirali naslove po svojoj želji i u skladu s ružnim ciljem koji su željeli postići, sve bazirano na činjenici da je spomenuta liječnica supruga premijera Zorana Milanovića. Posebno su se istakli portal Večernjeg lista i Index.hr. Tako Index ide s naslovom Milanovićeva supruga: Ako vam je crni kruh skup, režite ga na tanje šnite, a čopor razjarenih huligana kojima je bilo lijeno pročitati išta drugo osim naslova pa saznati što je ona zapravo rekla, natjecali su se u najprimitivnijem vrijeđanju gospođe Milanović. Nažalost, u obranu zdrave pameti – ne u obranu Milanović(a) – nije stala ni inače ozbiljna emisija Hrvatskoga radija Inventura.


Gornji redci ne predstavljaju obranu Milanovića, nego obranu logike i dostojanstva ljudske vrste.


Još malo o Glavaševiću. Gostovao je u nedjelju u emisiji Nedjeljom u 2. Na njegov nastup nemam ni jedne zamjerke. Oslikao je ono što on jest: hrabar, obrazovan, jasan, intelektualno i moralno pošten, bez mržnje u sebi, s ljudskošću koja se preko TV ekrana osjeti i 400 kilometara daleko od Zagreba, upravo ljudski i moralno superioran nad svima onima koji ga mrze. Glavašević u životu slijedi onu Budinu maksimu: 'Nikad se mržnja ne uklanja mržnjom. Samo blagost briše svaku mržnju. To je zakon vječan i nepromjenjiv.' Nažalost, prosječna ocjena njegovog nastupa bila je niža od 5, u rangu od 1 do 10. Mrzitelji su očito dobili puno bonova za mobitele, a Bojana čeka sudbina svih velikih ljudi, u skladu s onom Andrićevom: 'U zemlji mržnje najviše mrze onoga ko ne umije da mrzi.'


| Franjo Šarčević

Prometej.ba 3.11.2014.