Prometeju je pripala neradosna čast da prvi obavijesti javnost o prestanku izlaska slobodarskog i progresivnog teološkog časopisa Concilium na hrvatskom jeziku.

*

Hrvatsko izdanje Međunarodnog teološkog časopisa Concilium više se neće objavljivati. Kad se u obzir uzme ugled i važnost Conciliuma u svijetu, onda je to za Hrvatsku i BiH tragična i porazna vijest.

Concilium je osnovan godine 1965., zahvaljujući zajedničkom angažmanu vodećih teologa ne samo onog vremena, nego i čitavog 20. stoljeća (Yvesa Congara, Hansa Künga, Johanna Baptista Metza, Karla Rahnera, Edwarda Schillebeeckxa i drugih). Smisao i cilj Conciliuma bio je kristalno jasan: omogućiti susret i suočavanje s novim trendovima i procesima u suvremenom svijetu i u kršćanskim zajednicama. Časopis izlazi pet puta godišnje na šest jezika (engleski, njemački, francuski, španjolski, talijanski i hrvatski), pri čemu je ovo, upravo ugašeno hrvatsko izdanje, jedino slavensko izdanje u Conciliumovoj povijesti.

Conciliumova priča u Hrvatskoj započinje 2010. godine, kada su dvije izdavačke kuće (Ex libris – Rijeka i Synopsis – Sarajevo), pokrenule inicijativu o prevođenju Conciliuma na hrvatski jezik. Važno je spomenuti da ove dvije izdavačke kuće već više godina objavljuju najvažnija i do sada na ovom području neprevedena djela katoličke i protestantske teologije. Dogovorom diplomiranih teologa, pripadnika jedne od protestantskih zajednica Zorana Grozdanova iz Rijeke te pripadnika Katoličke crkve, Alena Kristića i Entonija Šeperića iz Sarajeva, uz podršku nakladnika Ex librisa i Synopsisa, uputili su se u ovaj iznimno nesiguran i entuzijastičan poduhvat.

Fenomen Conciliuma sastoji se u tome što njegovo objavljivanje na hrvatskom jeziku nije omogućila neka ugledna (i bogatija) regionalna kršćanska izdavačka kuća nego dva izdavača s margine (Ex libris i Synopsis) koji su imali jedino entuzijazam i nadu u bolje sutra, kako društva, tako i teologije. I taj je entuzijazam bio neopterećen bilo kakvim oblikom teološkog, crkvenog pa i društvenog ograničavanja i taktiziranja.

U reviji franjevaca Bosne Srebrene "Jukić" je jedan od urednika napisao da je "časopis Concilium potreban Crkvi na našim prostorima, ali i društvu, jer on svojim tekstovima i svojim pristupom želi doprinijeti dijalogu Crkve i društva, međureligijskom i međukonfesionalnom dijalogu, ali da isto tako želi udovoljiti potrebi konkretnog čovjeka koji se pita o potrebi i smislu vjere u današnjem svijetu".

Iako je riječ o znanstveno utemeljenom časopisu, Concilium je pisan jednostavnim i pristupačnim jezikom. Namijenjen je, dakle, ne samo svećenicima i teolozima, već i ljudima različitih uvjerenja, svjetonazora i vjeroispovijesti. Jedan od glavnih ciljeva hrvatskoga izdanja predstavljalo je povezivanje domaće i regionalne javnosti sa svjetskim trendovima na području međureligijskog dijaloga i teološko-filozofskog promišljanja suvremenih izazova. To povezivanje se ogledalo i u tome što je nekolicina hrvatskih teologa i intelektualaca od 2010. do 2018. godine objavila svoje tekstove na svim jezicima na kojima se Concilium objavljuje, čemu je teološki svijet stekao barem mali uvid u strujanja na teološkoj sceni na našim prostorima. I po tome je Concilium jedinstven na našim prostorima.

Objavljivanje Conciliuma na hrvatskom jeziku predstavlja i blagodat, budući da su Hrvatska i BiH dugo vremena bile izolirane od glavnih tokova i suvremenog društva i Crkve i s Conciliumom se ta izolacija donekle pokušala umanjiti.

Iako je Concilium bio jako važan za jedno malo, ali ne i manje važno podneblje i mentalitet, od početka 2019. godine više neće izlazi na hrvatskom jeziku. Razlozi tome su pragmatični: nedostatak zainteresirane publike i eventualnih pretplatnika te nedostatak financijskih sredstava prijeko potrebnih da bi jedan ovako važan projekt zadržao kvalitetnu razinu.

Concilium je u posljednjih devet godina u Hrvatskoj i BiH predstavljao nužnu alternativu, teološki underground i supkulturalni pokušaj kritičkog preispitivanja nikad do kraja propitanih „normi“ i još uvijek dominantnih obrazaca ponašanja koji ne dopuštaju bilo kakvo propitivanje.

Iako Concilium hrvatskom društvu nikad nije bio potrebniji, prisiljeni smo ga ugasiti. Teološka i zainteresirana scena u Hrvatskoj prestanak objavljivanja Conciliuma neće ni primijetiti. No, to ne znači da joj neće nedostajati – barem utoliko što joj neće imati tko reći koliko treba biti aktualna i pluralna.

Za Ex libris i Synopsis,

Urednici hrvatskog izdanja Conciliuma

Zoran Grozdanov, docent na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju «Matija Vlačić Ilirik» u Zagrebu

Dalibor Milas, doktorant na Katoličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Grazu