Prošle godine je prvi put objavljen, a danas kroz facebook stranicu ponovno aktualiziran, još jedan u moru tekstova iz domena pseudonauke, bajanja i čaranja. Tekst nosi naslov Zašto džini i šejtani “mrze” redovno konzumiranje hurmi?, objavljen je na portalu Akos.ba (asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport) koji se – nažalost ne bez potkrepe statističkim pokazateljima – predstavlja kao „jedan od najposjećenijih edukativno-informativnih portala u regiji“. Privukao mi je pažnju pošto je jedan od mojih bivših studenata s fakulteta (Prirodno-matematičkog, gdje se – očito često neuspješno – trudim(o) da im usadim(o) vrijednost kritičkog mišljenja i naučnog razmišljanja) označio na facebooku ovaj tekst sa sviđanjem.

Nije ovo naravno jedini takav tekst, pojava je svakodnevna, ali neka mi on posluži kao primjer kako bi čitatelj trebao razmišljati o sadržaju koji je pred njim – ukratko, uključiti mozak. Citirajmo za početak jedan pasus iz teksta (ostali su vezani uz specifičnosti religije i njezinih vjerovanja, pa nas to ne zanima).

„Da li ste se bar i jednom zapitali zašto nam je plemeniti Poslanik a.s. preporučio da svako jutro pojedemo po neparan broj datula? Da li ste ikada razmišljali kakvu korist ima tijelo od konzumiranja upravo neparnog broja hurmi i zašto nije riječ o parnom broju te zašto su preporučene baš hurme, a ne neka druga vrsta voća?

Mnoga provedena istraživanja su pokazala, a što je naučnike posebno dovelo pred velike nedoumice, da nam je Poslanika a.s. na ovaj način još davno dao rješenje kako da se zaštitimo od šejtanskih dodira i dodira džina. Ova istraživanja pokazala su da se prilikom jedenja hurmi u ljudskom tijelu proizvodi posebna vrsta energije koja se zove plavi halogen. Taj spektralni plavi halogen formira zaštitni oblik oko cijelog našeg tijela u obliku štita koji naše tijelo štiti od nevidljivih elektromagnetskih valova, a ti valovi stvaraju se sihrom, urokljivim očima ili pak dodirom džina i drugim sličnim problemima koji direktno utiču na ljude i pričinjavaju im štetu na taj način. Taj plavi veo koji se generira nakon konzumiranja neparnog broja hurmi, ne dopušta, posebno džinima, da prođu kroz njega. Snaga ovog energetskog štita se crpi iz sastavnih elemenata hurmi, a pogotovo iz fosfora koji je poznat kao bogat elektronima koji su u suprotnosti sa pozitivnim nabojem koji privlači džine, ali je uslov da broj pojedenih hurmi bude neparan, kao što smo prethodno naglasili, s tim da kada god se poveća broj unesenih hurmi iznad 7 taj plavi val postaje veći i jači. Također ova istraživanja su potvrdila i da fosforske zrake potpomažu da se plavi val obrazuje oko tijela i da ništa kroz njega ne prodire, dok džini mogu prodirati kroz druge valove.

Ostaje još pitanje šta se dešava ako neko pojede paran broj hurma? U tom slučaju, datule se u tijelu pretvaraju u vještačka sladila, nemaju nikakav uticaj na formiranje opisanog plavog vala i prelaze u karbohidrate.“

*

Krenimo redom u kratku analizu.

Izjava: „Mnoga provedena istraživanja su pokazala, a što je naučnike posebno dovelo pred velike nedoumice, da nam je Poslanika a.s. na ovaj način još davno dao rješenje kako da se zaštitimo od šejtanskih dodira i dodira džina.“

Komentar: Koja to mnoga istraživanja? Navedite barem jedno. Koje naučnike, ima li barem jedno ime?

*

Izjava: „Ova istraživanja pokazala su da se prilikom jedenja hurmi u ljudskom tijelu proizvodi posebna vrsta energije koja se zove plavi halogen.“

Komentar: Opet isto pitanje za početak: koja to istraživanja, gdje su provedena, po kojoj metodologiji? A tek ovo za plavi halogen! Ne, ne postoji nikakva „vrsta energije“ koja se zove plavi halogen, bar ne u naučnoj literaturi. (Halogeni su inače skupina kemijskih elemenata koju čine fluor, klor, brom, jod i astat.) Milana Tarota i vidovitu Džemilu ostavimo za poslijeponoćne sate.

*

Izjava: „Taj spektralni plavi halogen formira zaštitni oblik oko cijelog našeg tijela u obliku štita koji naše tijelo štiti od nevidljivih elektromagnetskih valova, a ti valovi stvaraju se sihrom, urokljivim očima ili pak dodirom džina i drugim sličnim problemima koji direktno utiču na ljude i pričinjavaju im štetu na taj način.“

Komentar: Oho, sad je halogen postao i spektralni. A elektromagnetski valovi se – nećete vjerovati – stvaraju urokljivim očima. Maxwell, Tesla i društvo na aparatima.

*

Izjava: „Taj plavi veo koji se generira nakon konzumiranja neparnog broja hurmi, ne dopušta, posebno džinima, da prođu kroz njega.“

Komentar: Čemu razlika između parnog i neparnog broja hurmi? Recimo, hurme se razlikuju po veličini, ponekad se u četiri hurme nalazi isto grama, a samim tim se stvara i isto – tjerate me na smijeh – spektralnog plavog halogena, kao u pet hurmi, pa čemu onda razlika? Ili recimo ako se hurme otkoštaju i isjeckaju... i tako dalje.

*

Izjava: „Snaga ovog energetskog štita se crpi iz sastavnih elemenata hurmi, a pogotovo iz fosfora koji je poznat kao bogat elektronima koji su u suprotnosti sa pozitivnim nabojem koji privlači džine, ali je uslov da broj pojedenih hurmi bude neparan, kao što smo prethodno naglasili, s tim da kada god se poveća broj unesenih hurmi iznad 7 taj plavi val postaje veći i jači.“

Komentar: Otiđimo, dragi tekstopišče, prevodioče i uredniče, u nešto što se zove Periodni sistem elemenata. Tamo ćemo u trećem redu, pod rednim brojem 15, pronaći slovo P, što je simbol fosfora. To znači da taj element ima u svojoj jezgri 15 protona, a u svom elektronskom omotaču 15 elektrona. Manji broj elektrona od fosfora ima samo 14 kemijskih elemenata, a svi drugi – preko 100 dosad otkrivenih – imaju veći broj elektrona. Primjerice, sumpor 16, klor 17, kobalt 27, kripton 36, jedna živa (Hg) prekucala je s bogatstvom elektrona od njih 80, da ne spominjemo neke radioaktivne elemente.

A to što vjerujete da pozitivni naboj privlači džine i šejtane je vaša stvar i u to nećemo ulaziti, vjerska prava su zagarantirana međunarodnim poveljama.

*

Izjava: „Također ova istraživanja su potvrdila i da fosforske zrake potpomažu da se plavi val obrazuje oko tijela i da ništa kroz njega ne prodire, dok džini mogu prodirati kroz druge valove.“

Komentar: Opet, koja to istraživanja? Navedite barem jedno i kunem se da ću do kraja života doručkovati krem juhu od fosforskih elektrona.

*

Prije nego čitatelji možda opišu stvar o kojoj govorimo nekom grubljom riječju, tipa budalaština, idiotizam i slično, čemu osoba s kvocijentom inteligencije većim od 60 ne treba davati pažnju, neka imaju u vidu još neke stvari.

1. Facebook stranica portala Akos ima trenutno 163.208 fanova, dok Prometej.ba broji 11.392. Na Alexa.com, rang Prometeja je u momentu dok pišem ovu rečenicu 775.359, dok je za Akos.ba on 367.014, što znači da je Akos barem tri puta „čitaniji“, a što opet govori koliko će više ljudi pročitati kod njih onaj i druge slične tekstove koje će naši cijenjeni čitatelji označiti možda kao budalaštine i idiotizme. Popularnost teksta koji smo ovdje podvrgli kritičkoj analizi mjeri se u hiljadama lajkova i stotinama dijeljenja.

2. Vijest s portala Akos: „U utorak 17. januara 2017. godine premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je primio delegaciju Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS Sarajevo.

Delegaciju AKOS-a su činili: Esed Ivojević, zamjenik predsjednika AKOS-a, Jasmin Moco sekretar AKOS-a, Sanadin Voloder glavni urednik portala Akos.ba i Velida Olovčić marketing menadžer.

Predstavnici AKOS-a su upoznali premijera Konakovića o aktivnostima AKOS-a u proteklom periodu te plan rada za tekuću godinu.

Premijer Konaković je pohvalio rad AKOS-a, posebno na medijskom planu te ocijenio rad portala Akos.ba vrlo pozitivnim i potrebnim za širu društvenu zajednicu. Izrazio je nadu da će se saradnja realizirati na projektnom nivou u tekućoj godini.“

Toliko o perspektivama naučnog razvoja u kantonu i državi koje vode i čiju obrazovnu politiku kroje i aminuju ridikuli poput Elmedina Dine Konakovića.

Prometej.ba/F.Š.