U sklopu niza »Religija i javnost«, koji je pokrenut na Filozofskom fakultetu u Rijeci, 11. svibnja gostuje poznata katalonska benediktinka Teresa Forcades s predavanjem »Socijalna pravednost i kršćanstvo u Europi danas«.

Teresa Forcades, benediktinska časna sestra iz Barcelone, doktorirala je medicinu i magistrirala teologiju na Sveučilištu Harvard. U tridesetiprvoj godini pridružuje se benediktinskome redu. Poznata je društvena aktivistica, po mnogima jedna od ikona europske ljevice, budući da ne bježi od propitivanja kršćanstva i socijalnih pitanja, kritike kapitalizma, kao i otcjepljenja Katalonije. Vatrena je feministica koja ujedno kritizira i ulogu žena u Crkvi.

Sestra Teresa Forcades gostovala je prošle godine na Festivalu alternative i ljevice (FALIŠ) u Šibeniku, što su mediji snažno popratili, te je bila otvoreno kritizirana od crkvenih struktura u Hrvatskoj.

Gostovanje Terese Forcades posljednje je u nizu »Religije i javnosti«, čime taj niz zaokružuje svoje bavljenje odnosom kršćanstva i društvenih pitanja koja su se kretala od nacionalizma, homoseksualnosti, pobačaja, vjerskog i sekularnog ekstremizma, pa sve do socijalnih pitanja koja će Teresa Forcades dotaknuti.

Predavanje i razgovor u Art-kinu Croatia biti će održani na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.