U Europi se pojavio i polako ključa jedan društveni problem, koji je već prerastao i u politički. Ogromne cijene stanarina, te vrtoglavo visoke cijene nekretnina mogli bi postati ključno bojno polje europske politike. Kako piše The Guardian, stručnjaci smatraju da krajnje desne i populističke stranke počinju iskorištavati rastući bijes javnosti zbog stambene krize na našem kontinentu.

Nekoliko tjedana prije izbora za Europski parlament, na kojima se predviđa da će krajnje desne stranke završiti na prvom mjestu u devet država članica EU-a i na drugom ili trećem mjestu u još devet, kriza stanovanja potencijalno može postati jednako moćan pokretač potpore krajnjoj desnici kao i imigracija.

“Krajnje desne stranke napreduju onda kada mogu iskoristiti društvene jazove koji proizlaze iz nedovoljnog ulaganja i neadekvatnog planiranja od strane vlada… i kada mogu kriviti autsajdere”, rekao je posebni izvjestitelj UN-a za pravo na adekvatan smještaj.

“To je situacija u kojoj se sada nalaze mnoge zemlje EU”, izjavio je Balakrishnan Rajagopal. “Stambena kriza više ne pogađa samo osobe s niskim primanjima, migrante ili obitelji s jednim roditeljem, već i srednju klasu. To je društveno pitanje 21. stoljeća.”

Nedostatak pristupačnog stambenog fonda doveo je do prosvjeda u Lisabonu , Amsterdamu , Pragu, Milanu i, izvan EU, u Londonu. Mladi su posebno bijesni zbog toga što stanarine gutaju polovicu njihovih prihoda i što su hipoteke deset puta veće od prosječne godišnje plaće.

Stambena kriza bila je glavna tema za birače na prošlogodišnjim nizozemskim izborima, na kojima je pobijedila krajnje desna Slobodarska stranka (PVV) protuislamskog Geerta Wildersa, a utjecala je i na porast potpore portugalskoj Chegi, koja je gotovo utrostručila svoje glasove u ožujku .

Catherine Fieschi sa Europskog sveučilišnog instituta smatra da je ova tema na mnogo načina korisna za krajnju desnicu: “Lako je ovo postaviti kao pitanje elite protiv naroda – i tvrditi da se prema migrantima postupa bolje nego prema domaćem stanovništvu.”

Podaci Eurostata pokazuju da su u cijelom 27-članom bloku cijene nekretnina porasle za 47% između 2010. i 2022., dok su stanarine porasle za 18% u istom razdoblju. U nekim zemljama više od petine kućanstava troši 40% ili više svojih neto prihoda na stanovanje.

Nedavna akademska istraživanja utvrdila su jasnu vezu između rastućih stanarina i glasova za krajnju desnicu, čak i bez snažnih antiimigracijskih poruka.

“Prostor za temu krize stanovanja, kao i njen potencijal da postane vrlo značajan čimbenik pri glasanju za krajnju desnicu očito postoje i samo će se povećavati u budućnosti”, rekao je Vicente Valentim, stručnjak za europsku krajnju desnicu sa Sveučilišta u Oxfordu.

Mainstream stranke počinju shvaćati ovu prijetnju. U siječnju su gradonačelnici velikih europskih gradova zahtijevali hitan fokus na pristupačnije, kvalitetnije i održivije stanovanje, dok su zastupnici Europskog parlamenta i ministri za stanovanje iz cijelog bloka tražili da stanovanje, koje nije u nadležnosti EU-a, postane glavni prioritet.

“Ako želimo zaustaviti uspon krajnje desnice, uskratiti joj kisik, stvari poput stanovanja moraju se smatrati temeljnim pravima”, dodao je na kraju Rajagopal.

Ovo je očito problem kojem se ne nazire kraj, osim ako Europa ne počne djelovati mnogo odlučnije i konkretnije. Nadajmo se da je to smjer koji će europski lideri odabrati.


Izvor: Digitalna demokracija