9. ožujka 2020. u Sarajevu je preminuo Svetozar Pudarić, političar i član SDP-a.

Rođen je 1959. u Sarajevu. Studij arheologije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983. Nakon završetka studija 1984. godine zaposlio se u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH), gdje je radio do 1993.

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada. Poslije rata je radio kao sekretar za informiranje u SDP-u te kao šef Kabineta predsjednika Federacije BiH Karla Filipovića.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te delegiran u Dom naroda Federacije BiH. Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, ali je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH. Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u ožujku 2011. Parlament FBiH ga bira za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

Kao potpredsjednik Federacije, Pudarić je radio ono što političari s ljevice rijetko rade: komunicirao je s radništvom, obilazio seljaštvo, terenskim radom razbijao predrasude. Obišao je uzduž i poprijeko našu zemlju, posjetivši mjesta za koje većina političara nikada nije ni čula. Razbijajući uvriježene tabue, pozitivnim i dobronamjernim pristupom pobrao je simpatije mnogih ljudi od Orašja preko Rame do Zapadne Hercegovine.

Sa suprugom Sandom imao je troje djece. Vjenčali su se u bolničkom krevetu 1992., na odjelu intenzivne njege, nakon što su ranjeni od iste granate.

Pamtit ćemo ga i kao veoma svestranu i široko obrazovanu osobu.

Prometej.ba