Link na izvor: Mali 'Ahmed sa satom' iskoristio Obamu i seli u Katar

ČETRNAESTOGODIŠNJI Amerikanac Ahmed Mohamed uhićen nakon što je učiteljica pomislila da je "inovativni sat" koji je izradio za školski projekt neka vrsta paklene naprave (jer on uistinu izgleda kao paklena naprava) uživa sve veću slavu, a do sada su ga, između ostalih, hvalili Zuckerberg i Obama.

Incident je u dijelu medija povezan s muslimanskom vjeroispovijesti tinejdžera i "preosjetljivošću" Amerikanaca oko pitanja sigurnosti nakon 11. rujna, što je potpirivao i sam učenik.

Mohamed je već razgovarao sa suosnivačem Googlea Sergejem Brinom, turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, kraljicom Raniom od Jordana, izvršnim direktorom Mashablea Peteom Cashmoreom, a od nedavno i sa sudanskim predsjednikom Omarom al-Bashirom kojeg Međunarodni sud pravde traži zbog ratnih zločina u Darfuru.

Al-Bashir je Ahmeda Mohameda i njegovu obitelj primio u predsjedničkim odajama u glavnom gradu Khartoumu. Dječakov otac, Mohamed Hassan al-Sufi je sudanski imigrant u SAD-u i bivši protukandidat aktualnom sudanskom predsjedniku. Tinejdžer je izrazio zadovoljstvo susretom s islamističkim vođom i obećao da će se jednog dana vratiti s "novim izumom".

Turneja po diktaturama

Njegova obitelj je samo nekoliko sati nakon što je Mohamed u utorak imao zadovoljstvo upoznati Obamu na večeri posvećenoj astronomiji rekla da uživa i podršku Katara, točnije Katarske zaklade (QF) koja je u prošlosti optužena za financiranje Hamasa, što je u 2014. godini navelo slavni nogometni tim Barcelona da povuče sponzorstvo dogovoreno s QF-om.

"Ja ću s Obamom razgovarati o tome koliko je teško odrastati u Americi," rekao je Mohamed prije večere. "Bilo je prilično teško živjeti u Americi i ići u školu kao musliman".

S druge strane tinejdžer je, nakon što je svojim "paklenim satom" uhvatio pažnju javnosti, posjetio čitav niz diktatura, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i nedavno Sudan, ne sustežući se prilikom turneja od kritike SAD-a zbog rasizma.

"Prilično sam siguran da ne bih bio uhićen da sam bijeli muškarac," ocijenio je dječak za Yahoo News.

Svaka ptica svome jatu leti

No, svako propitkivanje što je točno Ahmed iskusio u Americi deplasira odluka njega i njegove obitelji da prihvati katarsku stipendiju za školovanje.

Katar je zloglasna islamistička nacija u kojoj je islam državna religija, zemlja sve nemuslimane tretira kao drugorazredne građane, a strane radnike kao robove.

U naciji je ukorijenjena duboka vjera u islamsku nadmoć, pa je ona, između ostalog, poznata po iskazivanju dobrodošlice talibanskim zapovjednicima, širenju propagande u ime Muslimanskog bratstva kroz državnu Al Jazeeru i financiranju Fronte al-Nusra povezane s Al-Kaidom.

Njemački ministar Gerd Mueller je prošle godine Katar otvoreno optužio za financiranje Islamske države, rekavši: "Tko financira ove postrojbe? Evo vam naznaka: Katar".

Ironično ili ne, mladi Mohamed koji se osjetio isključen i omalovažavan u Americi, odlazi živjeti u zemlju gdje sloboda govora ne postoji, a disidencija ubija. Gdje su teroristi heroji, a nemuslimani roblje.

***

Uz ovaj tekst na Indexu, vidjeli smo da su se negdje pojavili argumenti u prilog tezi da je cijeli ovaj slučaj inscenacija od strane Ahmedova oca. Tko tu koga "magarči" i o čemu se zapravo radi, prosudite sami.