Islamistički militanti iz Misrate, koji se nazivaju "Libijska Zora", upali su u kompleks američke ambasade u glavnom gradu Tripoliju te ga okupirali, mjesec dana nakon što je kompletno američko osoblje evakuirano.


Prozori su razbijeni, a militanti se zabavljaju u bazenu. Ovo su slike koje bi se moglo nazvati ostavštinom politike Obamine administracije po pitanju pokretanja vojne operacije protiv Libije. Podsjetimo, prije dvije godine militanti su ubili američkog ambasadora koji se u vrijeme napada nalazio u američkom konzulatu u Bengaziju, na istoku zemlje.

 

{youtube}mmMGmbl7en0{/youtube}

 VIDEO: "zabava" na prostoru napuštene američke ambasade u Tripoliju

 

Unatoč činjenici da bi za kaos koji vlada u Libiji netko morao preuzeti odgovornost, a logika nalaže da se odgovornost nalazi kod onih koji su podržali i izveli vojni napad na Libiju 2011., SAD odgovornost odbacuje, a predsjednik Obama tvrdi kako kaos nije njihova zasluga već "nepostojanje državnih institucija u vrijeme Gaddafija". Drugim riječima, ruke se peru, a verzija priče se usvaja kao jedino objašnjenje.


Zapovjednik militanata iz Misrate ističe kako njegove snage drže prostor sada već bivše američke ambasade još od prošlog tjedna. Na internetu se pojavila video snimka na kojoj se skupina zabavlja skačući u bazen - teško je reći da li se radi o pripadnicima militanata iz Misrate ili stanovnicima Tripolija koji su odlučili upasti unutra. Na snimci neki s balkona skaču u bazen.
Američka ambasadorica bez ambasade, Safira Deborah, poručila je kako se snimci vidi rezidencijalni dio koji je spojen sa zgradom ambasade u Tripoliju.


Militanti tvrde kako imaju kontrolu nad glavnim gradom te su pozvali strane diplomate da se vrate u Tripoli ističući kako su "sukobi završeni". No, daleko od toga, informacije govore kako sukobi i dalje traju te kako čak vojni zrakoplovi iz Egipta i UAE-a, makar ove zemlje to nisu javno potvrdile, izvode zračne napade na Tripoli.


Američka ambasada je hitno evakuirana u srpnju ove godine, neposredno prije nego je grad potonuo u kaos. Kompleks ambasade se nalazi u blizini zračne luke, gdje su se zadnjih tjedana vodile najžešće bitke između militanata iz Misrate i militanata iz Zintana. Od onda su evakuirane i brojne EU ambasade.


Tekst preuzet s portala Advance.hr