Renci je predstavio plan prema kojem bi Italija potrošila dve milijarde evra za jačanje bezbednosti u velikim gradovima, a od tog iznosa, milijarda bi išla na kulturu, preneli su italijanski mediji.

Nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu i strahovanja da bi i Italija mogla da bude meta terorista, Renci je rekao u Kapitolskom muzeju u Rimu da bi milijarda evra bila potrošena na oživljavanje periferije velikih gradova, gde su česti konflikti Italijana i imigranata. Takođe, svaki 18-godišnjak dobio bi po 500 evra za odlazak u pozorište, na koncerte i u muzeje.

Ideja je osnažiti osećaj mladih da su čuvari italijanske kulture i kulturnog nasleđa, rekao je Renci.

“Ono što se desilo u Parizu signal je za novi korak u kulturnoj borbi u kojoj živimo… Oni zamišljaju teror, mi odgovaramo kulturom. Oni uništavaju statue, mi volimo umetnost. Oni uništavaju knjige, a mi smo zemlja biblioteka”, rekao je Renci, bivši gradonačelnik Firence, lider italijanske Demokratske partije i neformalni lider Partije evropskih socijalista.

Rencijev plan, koji bi morao da odobri parlament, najverovatnije bi naišao na otpor italijanskih biznismena, s obzirom da bi podrazumevao odlaganje (do 2017. godine) planiranog smanjenja poreza na prihod koji mnogi vide kao ključnu meru za oživljavanje ekonomije.

Renci je rekao da bi smanjenje poreza ipak moglo da se dogodi i 2016. godine ukoliko Brisel dozvoli Italiji da poveća svoj deficit sa 2,2 na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

“Mi ćemo snažno tražiti od Evrope da ispoštuje pakt humanosti koji je mnogo vredniji od pakta stabilnosti”, rekao je Renci, čiji plan borbe protiv terorizma dolazi usred rastućeg straha među Italijanima da bi “Jubilej milosti”, koji počinje 8. decembra i očekuje se da će privući milione vernika, mogao da bude povod za napad terorista u Rimu.

(seecult.org - portal za kulturu jugoistočne Evrope)