Srbija danas bira novog predsjednika. Kandidat vladajuće koalicije je sadašnji premijer, Aleksandar Vučić, koji koristi sva raspoloživa sredstva kako bi dobio izbore.

Srpska napredna stranka i njen predsjednik Aleksandar Vučić pomakli su granice prljave kampanje. Propaganda preko medija je kod nas uobičajena, pogotovo u Srbiji. Naslovi tabloida dreče protiv opozicije i to već tradicionalno. Iste te tiskovine javno su pozivale na ubojstvo Zorana Đinđića.

Međutim, pod kontrolom Aleksandra Vučića mediji, skoro bez izuzetka, počeli su plašiti građane propašću i raspadom države ako ne pobijedi Aleksandar Vučić. Opozicione kandidate optužuju kako su ubojice, plaćenici, lažovi i izdajnici. Pojedinci bliski vlasti prijetili su ubojstvima opozicionim kandidatima. Prljava kampanja proširena je i na članove obitelji opozicionih kandidata. Supruga Vuka Jeremića optužena je službenim saopćenjem SNS-a kako je glavni narko diler u Srbiji. Nakon konferencije za medije na kojoj su Nataša i Vuk Jeremić u suzama demantirali takve navode, objašnjavajući da ni alkohol ne konzumiraju pokušavajući godinama dobiti dijete, Aleksandar Vučić se javno ispričao, navodeći kako Nataša Jeremić „cmizdri“ pred novinarima.

SNS je pokušavao spriječiti kandidature opozicionih kandidata uredbom da samo notari kojih ima samo nekoliko u manjim gradovima mogu skupljati potpise za kandidaturu, što je izazvalo enormne gužve i otežalo prikupljanje potpisa. Vlast je zloupotrebljavala policiju i slala je da zastrašuje građane kako ne bi potpisali za kandidaturu opozicionih kandidata. Republička izborna komisija pokušala je zbog administrativne pogreške, nedostatka riječi „Grupa građana“, zabraniti kandidaturu Luke Maksimovića (Ljubiša Preletačević Beli- Samo jako).

Tajne službe po anonimnim izjavama svojih zaposlenika špijuniraju opozicione kandidate. Javna preduzeća dužna su pomagati kampanju Aleksandra Vučića, a njihovi zaposlenici glasati za njega, o čemu su anonimno svjedočili. Autobusi Laste prevoze aktiviste SNS-a na skupove širom Srbije, pod cijenu obustave redovnih linija Laste. Učitelji, nastavnici i profesori dužni su dovoditi učenike, čak i vikendom, na predizborne skupove Aleksandra Vučića.

Nekoliko dana pred izbore skoro sve dnevne novine u Srbiji na naslovnicama su donijele izborni logo Aleksandra Vučića. Čak je i nekad čuvena Politika postupila jednako. List Danas nije na naslovnici objavio spomenuti logo. Nakon par dana list Danas kažnjen je sa 60,000 dinara (500 eura) po optužnici iz 2015. godine kada je tehničkom greškom na naslovnici za dan žalosti objavio dvije fotografije u boji.

Opozicionim kandidatima se zabranjuju skupovi u javnim objektima poput domova kultura. Na lokacijama gdje opozicioni kandidati drže skupove namjerno se postavljaju štandovi SNS-a. Aktivisti SNS-a izazivali su fizičke incidente na skupovima opozicionih kandidata. Policija je sprječavala opozicione kandidate da pomjere svoje skupove dalje od štandova SNS-a.

SNS je javnosti predstavio lažno pismo podrške 650 intelektualaca i javnih ličnosti Aleksandru Vučiću. Nakon objave pisma, mnogi potpisani oglasili su se i demantirali takve navode. Neki navodni potpisnici su čak bili potpisnici „Apela 100“ koji je pozvao Sašu Jankovića da se kandidira za predsjednika.

Aktivisti SNS-a popisuju i slikaju volontere opozicionih kandidata kao metodu zastrašivanja. Onima koji posjete skup opozicionog kandidata prijeti se otkazima. Sportašima se zabranjuje korištenje sportskih dvorana ako razgovaraju s opozicionim kandidatom. Internet je preplavljen lažnim profilima nepostojećih osoba, botova SNS-a, koji glorificiraju Aleksandra Vučića i SNS na društvenim mrežama i portalima te šire negativnu propagandu o opozicionim kandidatima.

Kao vrhunac zloupotreba, aktivisti SNS-a glume aktiviste Saše Jankovića, glavnog protukandidata Aleksandru Vučiću. Dijele lažni izborni materijal Saše Jankovića, letke u kojima ga prikazuju kao kandidata DOS-a (Demokratske opozicije Srbije), skupine stranaka koju je vodio Zoran Đinđić, što iz nekog razloga smatraju negativnim.

Osim toga, aktivisti SNS-a, prema navodima građana, lijepe naljepnice Saše Jankovića koje se teško skidaju na parkirane automobile oštećujući ih na taj način i izazivajući revolt prema Saši Jankoviću kod vlasnika automobila. Danas, na dan izbora, SNS je zasuo korisnike mobilnih telefona lažnim porukama Saše Jankovića koji ih navodno poziva da zbog izborne krađe ne izlaze na izbore.

Kompletna državna administracija, mediji, javni dužnosnici, ljudi na pozicijama, državne institucije, tajne službe, vojska, policija i državna preduzeća AKTIVNO sudjeluju u kampanji Aleksandra Vučića. Srbija zapada u diktaturu i totalitarizam neviđen na našim prostorima od 2000. godine kada su krahirali Miloševićev režim u Srbiji, HDZ u Hrvatskoj i SDA, SDS i HDZ u Bosni i Hercegovini.

Vlast koristi sve dostupne mehanizme, legalne, nelegalne i protuustavne u pokušaju dobijanja izbora. Aleksandar Vučić uspostavlja kontrolu nad svim aspektima društva u Srbiji i uvodi državu u totalitarizam u kome neće postojati ništa drugo osim njega samog kao „kralja sunce“ koji sija nad cijelom državom, sve se pita i sve vodi. Srpska napredna stranka pod kontrolom Aleksandra Vučića uspostavlja isti onaj sistem koji je uličnim demonstracijama rušen 5. oktobra 2000. godine. Ako Aleksandar Vučić uspije u namjeri da postane predsjednik Srbije, dobit će apsolutnu i totalnu kontrolu nad državom Srbijom i vratiti zemlju unazad 17 godina.

(Dino Šakanović, Prometej.ba)