Ukoliko promatramo situaciju lijevo orijentiranih stranaka na europskoj sceni, možemo konstatirati da su politički podmlaci u tim strankama bitan dio njihovog djelovanja. Tako je naprimjer Jusos - podmladak SPD-a u "ustanku patuljaka" – kako su mu se izrugivali neki stranački dužnosnici – nastojao spriječiti veliku koaliciju [1]. Jusos je u Bonnu pokazao da je nezadovoljstvo veće nego što su stariji stranački dužnosnici očekivali. Oko 44 posto delegata je glasovalo protiv, samo 56 posto je slijedilo prijedlog stranačkog vodstva, što je rezultiralo unutarstranačkim referendumom, na koji je izašlo oko 450.000 članova. Dakle, politički podmladak Njemačke stranke, pokrenuo je referendum koji se ticao većine u Parlamentu EU. Da stvari mogu biti i „gore“ pokazuje i primjer iz 2017. godine, kada se cjelokupna organizacija mladih Zelenih Austrije zbog neslaganja sa politikom svoje matične partije od nje i ocijepila i pridružila Komunističkoj partiji Austrije.

Ovo su samo dva od mnogobrojnih primjera kritičkog angažmana mladih europskih ljevičara – često nastupajući i protivno partijskom rukovodstvu zarad progresivnih tendencija i zahtjeva politike. Komparirajući prilike na europskoj i globalnoj sceni, te potencijal mladih kadrova u evropskoj ljevici neophodno je kritički povući paralelu između EU i BiH. Radi analize stanja pored formalnih stranaka koje pripadaju lijevom ideološkom spektru, bar kroz Bh. Blok, možemo reći da u Bosni i Hercegovini postoje svega dvije takve stranke, ne posve lijevo, ali „ljevlje od ostalih“ - to su SDP, Naša stranka i Demokratska fronta. Institucionalizacija političkog podmlatka u ovim političkim subjektima najvišeg nivoa je u SDP-u kroz Forum mladih, u Našoj stranci također u Forumu mladih, a u DF ne postoji poseban oblik organiziranja mladih, a njihove aktivnosti su marginalizirane. Kada pogledamo Našu stranku, Forum mladih još uvijek je u stanju konsolidacije, ali okuplja mlade radi ostvarivanja njihovog interesa.


Kuda plovi ovaj brod?


Izvor: Bljesak.info

I dok su mladi socijaldemokrati Švicarske (Juso) pokretali referendumska pitanja o smanjenju omjera između najveće i najmanje plate, vršeći u konačnici pritisak i na samu Socijaldemokratsku partiju Švicarske (SPS) da se na partijskom Kongresu više okrene ka marksističkim tendencijama u svom Programu, [2] za to vrijeme najjači ljevičarski Forum mladih – SDP BiH u jeku bujanja nacionalizma sa fašističkim tendencijama i masovne klasne razlike uvjetovane nezaposlenošću (uvjetovane kriminalnim djelovanjima svih stranaka koje su akteri u političkom životu Bosne i Hercegovine), organizira paradu optimizma „Ostajemo ovdje“ jer Sunce tuđeg neba sa takvim „borbenim“ podmlatkom, niti ćemo vidjeti, a niti osjetiti na svojoj koži. [3]

Međutim, da je nekome Forum mladih SDP BiH ipak i bitan, pokazuje i izjava trenutnog i još uvijek aktuelnog Predsjednika FOM SDP BiH, ministra Damira Filipovića koji je u tolikoj žurbi da se riješi dodatne obaveze, nestatutarno zakazao Konvenciju koju je odranije planirao „nabrzaka završiti sa 150-200 delegata“ zajedno sa partijskim drugom i akademskim kolegom Generalnim Predsjednikom, inače obojice pravnika sa fantomskih univerziteta. Koristeći se empirijskom metodom uvida u spiskove delegata tzv. „nabrzaka konvencije“ utvrđeno je da njih više od 65% nije hajrovalo ili htjelo hajrovati bilo kakvim ugovorima o djelu Finansirajući Lične Izaslanike, što je upalilo crveni alarm da se Konvencija otkaže kako se i zakazala – nestatutarno. Tako, iako je Generalni Predsjednik – iako neovlašten da tumači Odluku o unutrašnjem organizovanju FOM SDP BiH, ipak protumačio da je bolje da se ona i ne desi.

Vrijeme će pokazati kako mladi ljevičari kadroviraju, a klasna borba može pričekati. Bar do odrađenih, sebi već obezbjeđenih pripravničkih i tako se solidarisali sa svim mladima koji svoju priliku još čekaju pod već pomenutom parolom, jer „Radno iskustvo svima“ samo što nije.

Poraženim pobjednicima čestitamo na rezultatima neodržane Konvencije.

Miralem ZLATAR


[1] Große Koalition – koalicija između SPD-a (Socijaldemokratske Partije Njemačke) i CDU-u (Kršćansko-demokratske Unije).

[2] https://www.marxist.com/swiss-social-democratic-party-swings-left.htm

[3] To nije samo kumovalo ministrima-pripravnicima u Vladi Kantona Sarajevo, već i totalnoj ignoranciji zagađenja zraka u Sarajevu, Zenica i Tuzla ionako nisu bitne, borbe gimnazijalaca iz Jajca protiv segregacije, Zakona o visokom obrazovanju, položaju mladih radnika, porodiljskim naknadama i tome slično, da se previše ne šteti ugledu Partije, ovdje je najbolje stati.