Srednjoškolci Jajca, koji su prošle godine dobili prvu bitku protiv nacionalne segregacije u školama, danas su pred novom bitkom protiv podjela. Oni traže pomoć javnosti, jer smatraju da će bez nje političari već danas izvršiti svoj naum da etnički podijele srednju školu u Jajcu.

"Kao Bosanci i Hercegovci, Jajčani i predstavnici Vijeća učenika Srednje strukovne škole Jajce, koji su prošle godine uspjeli izvojevati bitku protiv osnivanja nove, etnički čiste srednje škole u Jajcu, ovom prilikom Vas obavještavamo da se naša bitka nastavlja i ponovo trebamo Vašu pomoć!

Vremešni jajački političari i stari ministri u Travniku nikada nisu ni odustali od produbljenja segregacije nas, mladih Jajčana i Jajčanki, koji smo budućnost grada Jajca i ove države. Mi se tome jako i nedvojbeno protivimo! Naši roditelji šute, većina naših profesora šuti. Ni oni nisu za podjele, ali se plaše! Oni se plaše za svoja radna mjesta i strahuju od političke odmazde. Mi nemamo luksuz da šutimo i da se plašimo. Mi se ovim protestom borimo za svoju budućnost i budućnost našeg društva!

Etnički podijeljene srednje škole će produbiti društvenu podjelu, a nacionalizam u Jajcu podići na viši nivo, što će u korist ići samo nacionalističkim strankama, prije svih HDZ-u i SDA, koje zbog svojih političkih aspiracija i raspodjele fotelja javnih preduzeća u Jajcu još uvijek nisu formirali vlast.

U međuvremenu sve veći broj mladih Jajčana napušta grad i zauvijek odlazi van zemlje. Političari u Jajcu se ne brinu o stvarnim problemima nas mladih, već raspodjelom fotelja i širenjem nacionalizma.

U ponedjeljak, 20. marta će u Travniku biti održana sjednica Skupštine SBK, a druga tačka Dnevnog reda je Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole „ Jajce“. Kantonalna politička klika je iz cijelog procesa isključila lokalnu zajednicu i nas, učenike.

Od samog početka mi smo zauzeli jasan stav i odlučno se suprotstavili toj ideji koja je pokrenuta na osnovu fantomske peticije koju je navodno potpisalo 500 roditelja, a za koju se ne zna ni ko ju je pokrenuo, ni ko su potpisnici, ni gdje se oni danas mogu naći.

Vijeće učenika Srednje strukovne škole je nedavno izvršilo anketiranje učenika naše škole o njihovom stajalištu prema osnivanju nove škole. Preko 90% srednjoškolaca se protivi osnivanju nove škole, razdvajanju u torove i novoj segregaciji iz koje smo „pobjegli“ nakon završene osnovne škole. Za razliku od one političke peticije, naša peticija ima imena i prezimena učenika koji ne žele da razmišljaju kao oni koje su naši roditelji izabrali na izborima i za koje je upitno kako nas politički predstavljaju.

Mi, prije svega, zahtijevamo generalno ukidanje sistema „dvije škole pod jednim krovom“ koji postoji u osnovnim školama u SBK. Zalažemo se za jedinstven nastavni plan i program. Želimo kvalitetan nastavni plan i program, bez nacionalističkih obilježja, koji ćemo svi zajedno izučavati.

Ujedinjeni smo u mišljenju da sa školskih uvjerenja trebaju biti izbrisani bilo kakvi simboli koji vrijeđaju bilo čiji sentiment. Tražimo uvođenje rješenja koja smo u dopisu odaslali kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, a na koji nikad nismo dobili odgovor.

Na samom kraju tražimo i podršku jajačkog i bosanskohercegovačkog društva da se izborimo protiv onih koji žive u prošlosti i ne dopuštaju nam da gradimo budućnost, a ni sadašnjost kakvu želimo", stoji u saopćenju Vijeća učenika Srednje strukovne škole ”Jajce”.

Izvor: jajce-online.com