Nedjelja, 21. avgust na ognjištu Herzegovina Lodges

Premijerna izvedba Vivaldijevih Godišnjih doba na Boračkom jezeru u organizaciji Herzegovina Lodges

Maestro Nihad Hrustanbegović, bh. umjetnik koji živi i radi u Francuskoj i Holandiji, i koji je 2015. godine zadivio svijet svojom izvedbom "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija na klasičnoj harmonici, nastupiće na festivalu “Kulturno ljeto” na Boračkom jezeru u nedelju 21. avgusta i 7. septembra u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru i time premijerno izvesti Vivaldijeva Četiri godišnja doba na klasičnoj harmonici u Bosni i Hercegovini.

Album "Četiri godišnja doba", slavno djelo italijanskog majstora, koje je Hrustanbegović prvi u svijetu izveo u potpunosti na harmonici, dobio je i sjajnu, ekstatičnu kritiku na stranici klassiek-centraal.be, najvažnijem portalu posvećenom klasičnoj muzici u Belgiji i Holandiji. Njihov muzički kritičar Ludwig Van Mechelen dao je po prvi put jednom albumu izvedenom na harmonici cijelih pet zvjezdica, napisavši da je "Hrustanbegović postao Vivaldi". "Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno, da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu a da nije naškodio originalu. Detaljno izučavanje ‘Četiri godišnja doba’ se definitivno isplatilo, i barokni karakter djela se apsolutno nije izgubio. Sva ljepota različitih godišnjih doba koja je i Vivaldi opisao svojim notama, Hrustanbegović je prezentovao svojim performansom i tu ima mnogo više od sretnih ili mračnih melodija. Petlja? Da! Uspješno? Naravno!", zaključuje kritiku Van Mechelen. Maestro Hrustanbegović je nakon izlaska albuma nastupao u Concertgebouw i Kraljevskom Carre teatru u Amsterdamu, Viteškoj dvorani u Den Hagu, a zatim odsvirao petomjesečnu koncertnu turneju u Francuskoj gdje je nastupio i u Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO.

Biografija

Nihad Hrustanbegović (1973), filmski kompozitor, maestro na klasičnoj harmonici, pijanista i profesor muzike, umjetničku karijeru je započeo kao devetogodišnjak. Tri puta zaredom: 1988, 1990, i 1991. godine je bio dobitnik nagrada na bosanskohercegovačkim i jugoslavenskim natjecanjima mladih talenata.1995. godine postaje student holandskog Konzervatorija ArtEZ i Messiaen Akademije u gradu Amhemu. Kao student Hrustanbegović je bio član Erasmus projekta, intenzivni program za studente harmonike širom Evrope u oblasti originalne muzike u Grazu, Kopenhagenu, Rotterdamu, Helsinkiju, Berlinu i Essenu i pohađao časove kod najeminetnijih profesora na svijetu kao što su Friedrich Lips James Crabb, Margit Kern i Matti Rantanen.

2002. godine je magistrirao i odsvirao više od 1000 koncerta u posljednjih 20 godina. Svirao je između ostalog sa Grace Jones, Al Di Meolom i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, a na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja Kraljica Beatrix! Brend Heineken je upotrijebio jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu a Hrustanbegović je imao posebnu počast nastupiti dva puta u Viteškoj dvorani u Den Hagu, sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu i na otvaranju Sarajevo Film Festivala 2013. godine. Učestovao je u najgledanijim emisijama nizozemske televizije, poput “Top 2000”, “Slobodni zvuci”, “Top 2000 A GoGo” i “Svijet se nastavlja okretati dalje”.

Hrustanbegović je objavio sedam samostalnih solo albuma.

Subota, 20. avgust na ognjištu Herzegovina Lodges

Jasna Šamić, književnica, orijentalista, prevodilac, književni kritičar

Ljubiteljima pisane riječi našeg slijedećeg gosta, spisateljicu Jasnu Šamić, odista ne treba posebno predstavljati. Ali evo, za one koji ne prate pomno književna zbivanja:

Jasna Šamić (1949), orijentalist, prevodilac, književni kritičar, književni historičar, pisac. Bavi se svestrano turskom književnošću (književnost na osmanskom jeziku, književnost Bošnjaka, islamska mistika – sufizam, moderna turska književnost). Bavi se prevođenjem saturskog, arapskog, perzijskog, francuskog, engleskog i italijanskog jezika. Objavila je tridesetak knjiga iz raznih oblasti, od kojih izdvajamo romane Bosanski paviljon, Portret Balthazara Casiglionea i Soba s pogledom na okean te knjige poezije U Hladu druge kože, Iz zabilježaka Babur Šaha i Na postelji od sna.

Jasna Šamić je dobitnica više uglednih domaćih i stranih književnih priznanja i nagrada. Njeno veče u Lodges biće održano u subotu, 20. avgusta.

(Najava ustupljena portalu)