Naslovnica sedmičnika Stav, br. 241, oktobar 2019. Izvor: Stav

„Zbog naklonosti prema muslimanima, zvali su ga 'hadži Franco'“, kaže naslov teksta na portalu velikoturskog političkog magazina na bosanskom jeziku „Stav“, u kome autor Nedim Hasić piše o španjolskom fašističkom diktatoru Franciscu Francu, koji je tom zemljom vladao od 1939. do 1975. Franco je odgovoran za smrt više od 100.000 ljudi.

Autor, posmatrajući historiju i svijet iz partikularne muslimanske perspektive, ističe dosta simpatija prema Francu i predstavlja njegove dobre poteze, poput toga da je „odobrio korištenje džamije u Cordobi za namaz“. „Naravno, Franco nikada nije bio u Meki, ali je uspio u nakani da ga se smatra 'dobrim muslimanom'“, ističe Stav u uvodu teksta. Autor, istina, ne bježi od toga da Franca naziva diktatorom, ima tu i ponekih kritičkih opaski, ali je tekst daleko od nedvosmislene osude ovog fašističkog vođe. Nasuprot toga, više puta ističe se Francova dobrohotnost prema muslimanima, činjenica da je sagradio veliku džamiju u Ceuti, i slično.

Da bi simpatije prema Francu bile pojačane i da bi se istakla poenta ovog revizionističkog pristupa, završna rečenica teksta glasi:

„Francov režim, treba i to reći, bio je jedan od rijetkih na zapadu koji nije nikada želio priznati Izrael niti je održavao ikakve veze s jevrejskom državom.“

Nakon ovoga teksta, izgleda da je sazrelo vrijeme da Stav napiše tekst pun simpatija prema ustaškom vođi Anti Paveliću, krvniku stotina tisuća ljudi. Em su se dokazali kao apologeti lika i djela Pavelićevog štovatelja Mustafe Busuladžića, em je Pavelić pohađao mekteb, em je dao sagraditi veliku džamiju u Zagrebu, em je umro i sahranjen u Francovom Madridu, gdje mu je Francov režim dao utočište... I na kraju, ali ne najmanje važno, poput Hitlera i Franca, nije volio Jevreje i sigurni smo da ne bi priznao Izrael da ga se pitalo.

Prometej.ba