Arka potiče uzajamno preobražavajuće odnose, zahvaljujući kojima osobe što pomažu bivaju preobražene osobama koje upoznaju. Jean Vanier otkrio je da osobe koje društvo teži smatrati najranjivijima imaju važnu ulogu zbog toga što omogućuju snažnijima da uvide i prihvate vlastitu ranjivost.

Ono što je skromno započelo na sjeveru Francuske 1964, kad je Jean Vanier pozvao dvojicu mladih muškaraca s intelektualnim teškoćama da dođu živjeti kod njega kao prijatelji, danas se razgranalo u golemu mrežu od 147 rezidencijalnih zajednica u 35 zemalja, ne uračunavajući 1500 grupa podrške zajednica Vjera i svjetlo rasprostranjenih u 82 zemlje. Jedan te isti poticaj međusobnog pomaganja i solidarnosti između osoba sa i bez intelektualnih teškoća povezuje sve te inicijative u jednu.

U dobi od 86 godina, Jean Vanier i danas nastavlja svoje djelo. On širi svoju poruku širom svijeta zauzimajući se za istinsku pripadnost svih ljudi i autentičnu društvenu pravdu te otvarajući putove prema dijalogu kao i jedinstvu između različitih religija tijekom mnogobrojnih predavanja, kolokvija i duhovnih povlačenja. Osim toga, autor je tridesetak knjiga prevedenih na 29 jezika.

Templetonova nagrada (u vrijednosti od 1,1 milijuna funti, odnosno 1, 5 milijuna eura) jedna je od najvažnijih godišnjih nagrada dodjeljivanih pojedinačnim osobama. Njome se iskazuje čast osobama, za vrijeme njihova života, koje su na izniman način pridonijele promicanju duhovne dimenzije života, bilo svojim idejama, otkrićem ili konkretnim radom. Ime dobitnika danas je otkriveno na British Academy u Londonu, tijekom konferencije za tisak sazvane od Fondacije John Templeton sa sjedištem u West Conshohockenu u državi Pennsylvania. Templetonova nagrada ugaoni je kamen napora što ih Fondacija ulaže širom svijeta nastojeći služiti kao filantropski katalizator za otkrića povezana s krajnjim svrhama ljudskog života i egzistencijalnim propitivanjima.

U pedeset godina života dijeljenog s osobama s intelektualnim teškoćama, Jean Vanier stekao je produbljenu svijest o našim ranjivostima te duboko shvaćanje naše zajedničke ljudskosti. Ta mudrost crpljena iz iskustva uklapa se u okvir "Egzistencijalnih pitanja", koja su postala distinktivnim obilježjem Templetonove nagrade i nadovezuju se na rad našega pokojnog osnivača, sir Johna Templetona, ulagača i filantropa svjetskog kalibra. Potonji je nastojao oko priznavanja i promicanja duhovnog napretka u svijetu. Na videoklipovima dostupnim na stranici www.templetonprize.org, Jean Vanier istražuje razne teme, osobito moć preobrazbe koju nam otkriva zahtjevno prakticiranje ljubavi u svakodnevnom životu. Među ostalim odgovara na pitanje: "Što znači biti u potpunosti čovjek?"

U svojem nastupnom govoru, Jean Vanier pozvao je na mir u svijetu: "Prije nego što smo kršćani, židovi ili muslimani, prije nego što smo Amerikanci ili Afrikanci, generali ili svećenici, rabini ili imami, prije nego što imamo vidljive ili nevidljive mane, svi smo ljudska bića obdarena srcem koje je sposobno ljubiti".

Jennifer Simpson, kći Johna M. Templetona Ml., predsjednika fondacije, i unuka sir Johna Templetona istaknula je da nam Jean Vanier pokazuje u kojoj mjeri moć ljubavi pridonosi duhovnom napretku u svijetu. "Prepoznajući važnost svake osobe, koje god mjesto ona zauzimala u društvu, Jean Vanier tvrdi da svatko od nas može ne samo pomoći drugima nego i oplemeniti sama sebe. Njegova moćna poruka i njegov konkretni hod ljubavi imaju moć promijeniti svijet, kao što su već promijenili živote bezbrojnih osoba koje je taj nevjerojatni čovjek dotaknuo".

Predlažući kandidaturu Jeana Vaniera, John Swinton, profesor primijenjene teologije i pastoralne skrbi na Sveučilištu u Aberdeenu, usporedio je Jeana Vaniera, filozofa po formaciji, sa znanstvenikom: "Arku i Vjeru i svjetlo možemo predočiti sebi kao žive laboratorije, sa stvarnim osobama, stvarnim problemima i u stvarnom životu".

Jean Vanier danas ulazi u društvo 44 uglednih laureata koji su mu prethodili, među kojima su Majka Terezija, prva dobitnica nagrade 1973; Aleksandar Solženjicin, 1983, i filozof Charles Taylor, 2007. Dobitniku Templetonove nagrade 2014, češkom svećeniku i filozofu Tomášu Halíku, prethodili su Desmond Tutu, anglikanski nadbiskup Cape Towna u Južnoj Africi (nagrada 2013) i Dalaj-lama, dobitnik 2012.


Jeanu Vanieru, koji još živi u prvoj zajednici Arke u Trosly-Breuilu, Templetonova će nagrada biti službeno uručena tijekom ceremonije koja će se održati 18. svibnja 2015. u crkvi St_Martin-in-the-Fields u Londonu.

S francuskog preveo: Marko Gregorić

Tekst preuzet s: www.jean-vanier.org