David Goldman, australski pisac i nezavisni novinar, osoba potpuno nepoznata i nerelevantna u znanstvenoj javnosti, napisao je ovih dana tekst u kojem kritizira hrvatskog povjesničara Ivu Goldsteina, a koji je objavljen u Jerusalem Postu.

U tekstu koji obiluje izmišljotinama i proizvoljnim konstrukcijama, Goldman je priču bazirao na navodnoj izjavi Ive Goldsteina u emisiji Nedjeljom u 2 2018. godine. Temeljeći tekst na učitavanju Goldsteinu da je rekao ono što Goldstein nije rekao, Goldman je išao dalje, praktički okrivivši Srbe za izmišljanje Jasenovca, uz tezu da u Jasenovcu nije stradalo više od nekoliko tisuća ljudi – što su teze na kojima posljednjih godina inzistiraju opskurni hrvatski povjesničari s krajnje desnice.

Goldmanov tekst postao je veoma popularan u našoj regiji, njega ili njegove glavne zaključke bez kritičke ograde ili bar s oduševljenjem prenijeli su glavni mediji u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini (poput Indexa, Klixa, Oslobođenja itd.), a posebno su oduševljeni bili negatori ustaškog genocida nad Srbima i Židovima u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ključni „dokaz“ postao je: Goldman je Židov, kao i Goldstein.***

„Jasenovac više nikada neće biti onakav kakvim su ga zamišljali Goldstein i Kraus“, zagalamio je oduševljeno izvjesni Ivica Granić, predavač na Sveučilištu u Dubrovniku preko portala Direktno.hr, uz urednički dodatak u naslovu da Goldmanov tekst predstavlja „pad mita stvaranog pedesetak godina“. Granić je između ostaloga još napisao (pravopisne greške ostavljamo kao u originalu):

„Ne treba imati iluzija kako će nakon ove povijesne odgojno – obrazovne šamarčine iz Australije domaći kvazi povijesničari, kao i razno razni antifa mračnjaci, prestati i dalje graditi lažni mit o Jasenovcu, no sada će im to biti puno teže. Praktički nemoguće. Jer su knockout, koji ih je definitivno bacio na pod, dobili s mjesta od kuda ga ni u najluđim pretpostavkama nisu očekivali, od Židova čija je uža obitelj jako stradala tijekom drugog svjetskog rata, i to putem jednog od najutjecajnijih židovskog glasila na svijetu - The Jerusalem Posta. Svakome tko imalo shvaća svu složenost međunarodnih odnosa i međunarodne diplomacije i politike zna kako se na naslovnicu The Jerusalem Posta ne dolazi samo tek tako, jasno je kako je u pitanju jedna dobro osmišljena i dobro pripremljena prije svega politička aktivnost.“

Međutim, Jerusalem Post je brzo shvatio koliko je članak koji su objavili sramotan, te ga je izbrisao sa svojih internetskih stranica, kao da nikada nije ni postojao.

Ivo Goldstein izjavio je kako je njemu „i drugim informiranim ljudima iz struke taj čovjek [Goldman] posve nepoznat. On ništa o tome što piše ne zna i ne znam je li toga svjestan ili nije“. Jerusalem Post je, pored brisanja Goldmanovog članka, preko svoga glavnog urednika Yaakova Katza zamolio Goldsteina da napiše odgovor koji će taj list uskoro objaviti. Ipak se na naslovnici The Jerusalem Posta ne zadržava tako lako.

NDH je, da ponovimo jasno i glasno, bio zločinački režim koji je proveo genocid nad Židovima, Srbima i Romima, između ostalog i u Jasenovcu. Tu činjenicu neće promijeniti nikakav šarlatanski tekstuljak s interneta niti sva književna zlodjela Blanke Matković, Stipe Pilića, Igora Vukića i drugih. Što bude manje onih koji tu činjenicu negiraju, naše društvo će biti zdravije.

*** U međuvremenu se ispostavilo da je "David Goldman" vrlo vjerojatno izmišljeni identitet, što dodatno daje na bizarnosti cijelom slučaju.


Franjo Šarčević, Prometej.ba