Čitamo na portalu Autonomija.info, Csanad Szegedi (34), bivši lider partije Jobbik, koji je ranije optuživan za neonacizam, priprema se za useljenje u Izrael, četiri godine nakon što je napustio svoju nacionalističku partiju kada je otkrio svoje židovske korijene i da mu je baka preživjela holokaust.

„Zamislite situaciju: mladi, na ćelu izbrijani antisemit poslijepodne provodi upijajući otrovne antisemitske video-klipove i psujući majku židovsku, dovršava čitanje „Protokola sionskih mudraca“ i treći put zaredom iščitava „Mein Kampf“, meditira o konačnom rješenju židovskog pitanja, mašta o odvrtanju ventila za plin u nacističkim logorima. A onda mu umre pradjed i majka ga šalje da očisti pradjedovu kuću, i on čisteći kuću u starom sanduku na tavanu pronađe sedmerokraki svijećnjak, plavo-bijelo ruho s uzorkom Davidove zvijezde. Šokiran, pogleda u staro ogledalo s tavana i u njemu ugleda mladića sa židovskim podrijetlom.

Nešto slično gore opisanom odlomku dogodilo se ovih dana u Mađarskoj. Naime, jedan od vodećih antisemitskih mađarskih političara, jedan od lidera ekstremne neofašističke antiromske i antisemitske homofobne stranke Jobbika, Csanad Szegedi otkrio je – svoje židovsko podrijetlo. Čovjek koji je nedavno čak poticao na laboratorijske testove svojih stranačkih kolega kojima bi dokazali da slučajno nemaju romsko ili židovsko podrijetlo, skočio je sam sebi u usta otkrivši da je Židov.

Kao što je onomad po svom podrijetlu kopao Emir Kusturica, i iskopao pravoslavnog Srbina po imenu Nemanja (da je kopao još dublje, pronašao bi nekog poganskog Slavena, nešto dublje bio bi australopitek, a da je išao do dna iskopine podrijetla, otkrio bi valjda majmuna), tako je i Szegedi kopao, kopao i iskopao baku Židovku. Da bi ga stvar po Szegedija bila još gora, ta baka Židovka, koja je preživjela Auschwitz, i koja se do koji dan vjerojatno okretala u grobu zbog izjava svog radikalnog unuka antisemita, je baka s majčine strane, što prema židovskom zakonu nasljeđivanja znači da je i Szegedi Židov, prakticirao vjeru ili ne.

Čovjek koji je popularnost u svjetskim mračnjačkim krugovima stekao 2007. kao ponovni pokretač zloglasne Mađarske garde, pronacističke paravojne grupe crnokošuljaša koja je vladala Mađarskom pri kraju Drugog svjetskog rata i ubila na tisuće Židova, čovjek koji je kao jedna od perjanica neofašističke stranke Jobbik do jučer govorio o političkom „židovstvu“ koje razara njegovu zemlju i skrnavi mađarske nacionalne simbole, otkriva da je Židov?! Sudbina stvarno ima smisla za humor.

A smisao za humor u cijelom slučaju pokazale su i židovske zajednice u Europi. Francuska židovska zajednica je tako Szegediju ironično poslala „izraze najdublje sućuti zbog njegovog strašnog otkrića“, a Mađarska židovska zajednica se našalila pozvavši Szegedija u sinagogu gdje kao Židov mora proći obrezivanje i to bez anestezije, zbog njegovih prijašnjih antisemitskih nestašluka.“

Ovako je prije više od 4 godine na stranicama Prometeja o Szegedijevom slučaju pisao Marijan Oršolić. Da stvar do kraja bude zanimljiva, ovih dana čitamo kako Szegedi ne samo da je prihvatio judaizam, promijenio ime u David – da zvuči hebrejski, obrezao se (nije naveden podatak u vezi anestezije), jede košer hranu, redovno posjećuje sinagogu, nego i planira da se preseli u Izrael sa svojom porodicom (u intervjuu za izraelski list Mariv pohvalio je „čudesnu zemlju Izrael“).

„Poslije noćnih mora kroz koje su prošli moji rođaci u holokaustu, moja porodica i ja veoma želimo da budemo dio pozitivnih snaga koje Izrael za nas predstavlja”, izjavio je. Sudbina stvarno ima smisla za humor.

Prometej.ba