Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Univerziteta u Mančesteru, Univerziteta Oksford i Univerziteta iz Oklenda, pokazalo je da je značaj brige mužjaka o mladuncima zaslužan za evoluiranje poligamne u monogamnu zajednicu. Tim naučnika je došao do zaključka da u slučajevima kada očevi vode računa o svojim potomcima, ne samo da ih mogu zaštiti od drugih mužjaka, već time nose i značajan deo tereta roditeljstva.


Mladunci su najranjiviji kada u potpunosti zavise od majke, zbog čega ženke odlažu sledeće začeće dok god vode računa o mladuncu. Mužjaci su, želeći da stvore sopstvene potomke, mogli da posegnu za ubijanjem nezaštićenih mladunaca. Deleći teret podizanja potomaka sa ocem, ženke su u stanju da se razmnožavaju češće. Potomci primata, zbog veličine mozga, razvijaju se sporije i period koji zahteva dodatnu pažnju roditelja im duže traje. Zbog toga je vremenom postalo neophodno podeliti brigu o potomcima.


"Ovo je prvi put da se teorije o evoluciji monogamije sistematično testiraju, i dovele su do zaključka da je ubistvo mladunaca okidač za nastanak monogamnih zajednica. Time se može završiti dugogodišnja debata o poreklu monogamije kod primata", kaže doktor Kit Opi, jedan od autora studije.


Izvor: Science Daily/National Geographic Srbija