Dan nakon što je Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem organizovan je tročasovni protest ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija tog dnevnog lista.

Iako je glavni urednik Informera za list Danas izjavio da je motiv iza ovog intervjua novinarstvo, ni stručna ni šira javnost se ne slažu sa njegovim stavom. Naprotiv, cinizam je prepoznat a medijske i političke privilegije makar na tri sata suspendovane oštrom reakcijom ljutih žena ispred ulaza u redakciju Informera.

Poslednjih nedelju dana javnost je uzbunjena informacijom da je serijski silovatelj povratnik Igor Milošević nakon odslužene kazne pušten na slobodu i da u Beogradu radi kao taksista. Nekoliko dana je na društvenim mrežama i u medijima objavljivana putanja njegovog kretanja. Nakon nekoliko dana, ne može se reći neočekivano, tu vrstu pažnje javnosti iskoristio je list Informer za objavljivanje „megaekskluzivnog“ intervjua sa Miloševićem.

Intervju je podrazumevao medijski prostor od oko 50 minuta razgovora o detaljima zločina koje je Milošević počinio, sa „upozorenjima“ šta žene treba da rade ukoliko ih neko siluje. Javnost je reagovala izuzetno burno. Tabloidizacija i senzacionalizacija medija ne predstavlja novost na medijskoj sceni u Srbiji, ali ovaj slučaj predstavlja presedan.

Stručnjaci navode da intervju pored kršenja profesionalnih i etičkih standarda krši i Zakon o javnom informisanju te pozivaju Tužilaštvo da reaguje. Na kršenje Kodeksa novinara ukazali su i NUNS i UNS, Koalicija za slobodu medija, Savet za štampu. Na problematičnost intervjua i retraumatizaciju i poniženje žrtava ukazale su brojne ženske i feminističke organizacije poput Autonomnog ženskog centra, brojne aktivistkinje ali i političke organizacije.

Feministički kolektiv Ženska Solidarnost je brzom reakcijom zakazao protest juče ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija ovog lista. Protest je podržalo više stotina ljudi, glasnih i ljutih žena koje nisu više spremne da ćute dok se senzacionalizmom unovčava strah od silovanja i nasilja koje je duboko ukorenjeno u društvu i na čijem se rešavanju ne radi ni približno dovoljno.

Prema navodima medija, samo u toku 2020. godine je prijavljeno 201 slučaj seksualnog zlostavljanja, od čega je optužnica podignuta za samo 36 osoba. Ipak, veliki (veći?) broj počinjenih silovanja ostaje neevidentiran i nekažnjen jer za njih nema „materijalnih dokaza“, niti postoji sistemsko poverenje pa žene zbog stigmatizacije, straha od retraumatizacije i odmazde retko prijavljuju. A kada prijave pa do presude nekim čudom i dođe, silovatelji često dobijaju minimalne kazne koje zakon propisuje.

Uz povike „Sram vas bilo“, „Gasite Informer“, „Izlazite napolje“ žene su ulazna vrata redakcije Informer gađale jajima. Ovaj „nasilnički“ akt je ispred ulaznih vrata doveo kordon policije. Kako je jedna od demonstrantkinja rekla pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova: „Vama je žena majka, vama je žena sestra, vama je žena ćerka – i vi ste došli i zaštitili Informer! Mene hapsite do sutra, znam da se verovatno neću ni zaposliti u ovoj državi posle ovoga. Ali nas vređate svaki dan što ne dolazite po tri sata kad neko prijavi nasilje“.

Policija je došla nakon što je u redakciju stigao glavni urednik Informera koga je na putu do ulaznih vrata jedna žena polila vodom.

Iako novinarska udruženja godinama upozoravaju na brojne pritiske sa kojima se novinari i novinarke suočavaju, posebno i najčešće oni koji istražuju i kritikuju vlast, današnja naslovna strana lista Informer kaže: „Ovo je najstrašniji napad na medije, napali glavnog urednika“.

Presek jučerašnjeg dana je sledeći: policija je odbranila ulazna vrata redakcije lista Informer od žena koje ne planiraju da nastave da ćute dok se nasilje opravdava i promoviše, resorno Ministarstvo i dalje ostaje bez reakcije, a Tužilaštvo pokreće istragu o napadu na glavnog urednika lista Informer. Institucije dakle za sada nisu pokazale senzibilitet za kontekst u kome se jučerašnji protest dešava. Još jednom se pokazalo da žene mogu samo na žene da se oslone, ali i da kad se preigrate – možda dobijete šut u zadnjicu, figurativno rečeno.


Tekst prenosimo s portala Mašina.rs