No povijest umjetničkog istraživanja svemira započela je u ranom modernom dobu...


 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 2

 Vrata u svemir

Znanstvenici kao što je Nikola Kuzanski, Kopernik ili Leonardo da Vinci, tijekom renesanse pronašli su vrata prema svemiru. Talijanski filozof Giordano Bruno (na slici) otišao je još dalje od Kopernika - izvan granica svemira. On je na naš Sunčev sustav gledao kao na jedan od mnogih. Zbog takvih ga je učenja Katolička crkva pogubila 1600. godine.


kako umjetnici sanjaju o svemiru 3

Čovjek na Mjesecu

No Crkva ipak nije mogla zaustaviti znanost. Kao rezultat novih heliocentričnih pogleda na svijet, znanstvenici i autori su napisali prve znanstveno-fantastične priče. 1638. je posthumno nagrađen roman "Čovjek na mjesecu" engleskog pisca Francisa Godwina. Više od 300 godina nakon toga, čovjek je zaista kročio na mjesec.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 4

 Fantastične utopije

On je utjecao čak i na pionire putovanja u svemir: Francuz Jules Verne (1828.-1905.) u nekim je svojim romanima kao što je "Od Zemlje do Mjeseca" pisao o izumima raketne tehnologije. Vernea se smatra ocem tehničko-utopijskih pustolovnih romana i jednim od osnivača znanstvene fantastike. Redatelji su stalno iznova snimali filmove po njegovoj priči "20 000 milja pod morem".

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 6

 Prvi igrani film

Godine 1902. snimljen je prvi igrani film uopće. U njemu se radilo o putovanju na Mjesec. Režiser Georges Meliès inspirirao se idejama Julesa Vernea. U filmu su astronauti putovali na Mjesec u svemirskoj kapsuli i sletjeli na "lice mjeseca". Scene iz tog filma kasnije su se često citirale.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 66

 Crni kvadrat

Ova slika jedna je od ikona moderne umjetnosti. Ruski slikar Kazimir Malevič 1914./1915. naslikao je sliku "Crni kvadrat". No kakve to veze ima sa svemirom? Apstraktna umjetnost za Maleviča je bio prvi dokaz o postojanju izvanzemaljskog. Iza toga stajale su ideje odvojenosti od materijala - put do vjerske tišine i bestežinskog stanja.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 7

 Raketna groznica

Znanstvenici na "tamnoj strani Mjeseca" traže resurse: nijemi film "Žena na Mjesecu" legendarnog režisera Fritza Langa izazvao je val oduševljenja u njemačkoj Vajmarskoj Republici 1929. Svemir je postao novo polje za eksperimentiranje. No Drugi svjetski rat je privremeno prekinuo ta nadanja.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 8

 Pustolovine Enterprisea

"Svemir, beskrajni prostor. Radi se o godini 2200." Tako počinje američka kultna serija "Star Trek", pojam znanstvene fantastike na televiziji. Simbol serije bio je svemirski brod USS Enterprise. Nakon slijetanja na Mjesec, posada Enterprisea i kapetan Kirk postali su fenomen popularne kulture.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 9

 NLO

I arhitektura se inspirira idejama iz znanstvene fantastike. Kao na primjer, Kuća budućnosti. Finski arhitekt Matti Suroonen projektirao je 1968. kuću koja izgleda kao NLO. Njemački umjetnik Charles Wilp na krov je svoje kuće dao postaviti jedan takav mini-apartman. Danas se taj apartman nalazi u muzeju u Wittenu.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 10

 Umjetnost od zvjezdane prašine

Njemačka umjetnica Ulrike Arnold donosi svemir na Zemlju i koristi ga u svojoj umjetnosti. U svojim slikama obrađuje kozmički materijal: posula je svoje slike svjetlucavom prašinom meteorita. Ova umjetnica iz Düsseldorfa ponekad svemirsku prašinu pomiješa s pijeskom iz Rajne - na taj način povezuje nebo i zemlju.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 11

 Umjetnost u bestežinskom stanju

Zadnjih desetak godina umjetnici se pitaju kako mogu kulturno koristiti svemir. Slovenski umjetnički kolektiv Delak tako je primjerice razvio ideju "Postgravityart", umjetnosti u bestežinskom stanju. U Berlinu su izložili svoje ideje za umjetničke satelite, takozvane "Umbots" (na slici). No njihovi planovi sežu puno dalje...

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 12

 Kazališni projekt preko 50 godina

Prema planovima Hermanna Noordunga (1892-1929) Delak je u Sloveniji izgradio Kulturni centar za europske tehnologije putovanja svemirom. Cilj je poslati umjetnike u svemir. U kazališnom projektu "Noordung 1995-2045" umjetnici su to već unaprijed zamislili: svakih deset godina održava se izvedba, a posljednja bi se trebala održavati u svemiru. Ako neki umjetnik umre, zamijeni ga neka melodija.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 13

 Guske na mjesecu

Londonska umjetnička organizacija "The Arts Catalyst" kritički se bavi znanošću. Tu pripada i projekt "Moon Goose Analogue" umjetnice Agnes Meyer-Brandis. Ona se orjentirala na ranije znanstveno-fantastične priče "Čovjek na Mjesecu" (na slici). Za tu je instalaciju uzgajala jedanaest gusaka i nazvala ih imenima astronauta.

 

kako umjetnici sanjaju o svemiru 14

 Glazba na svemirskom kolodvoru

Kelnski skladatelj i glazbenik Rochus Aust također je slab na teme o svemiru. Sa svojim ansamblom Re-Load Futura (na slici) upravo je na svjetskoj turneji. Projekt "Izvoz automobila na Mars?" nudi eksperimentalnu glazbu i posebne vizualne efekte.

 

| Autor: Marie Todeskino/TL | Urednik: Anto Janković | DW.de