Iako se tu većinom radi o ispraznoj retorici koja je namijenjena dodatnom usijavanju ionako „usijanih glava“, ne treba podcjenjivati moć i snagu onih koji su spremni učiniti sve i pogaziti svakoga samo da dođu na vlast.


Među morem momenata koji ukazuju na to da je Karamarko „čovjek opasnih namjera“ (parafrazirajući davnu proročansku izjavu Ivice Račana o HDZ-u), izdvajam jedan najnoviji, a tiče se Bosne i Hercegovine.


Karamarko se aktivno uključio u predizbornu kampanju u Bosni i Hercegovini, podržavši Dragana Čović i njegov HDZ BiH, koji je dosad učinio toliko zla Hrvatima da je stvarno pitanje može li po tom pitanju učiniti više. Na jučer održanoj proslavi 19. obljetnice oslobođenja Jajca, Karamarko je zaprijetio da će se Hrvatska miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine „kada je jednakopravnost Hrvata u BiH ugrožena, kada Hrvati u BiH žele ostvariti pravo na svoj jezik, medije, kulturu...“. Čime je to jednakopravnost Hrvata u BiH ugrožena i kakvim to uplitanjem u BiH Hrvatska može riješiti problem eventualne nejednakopravnosti, Karamarko nije pojasnio, osim što se pozvao na Franju Tuđmana i njegove vizije. Iza višesmislenosti i neodređenosti izjava koje daju političari poput Karamarka uvijek se (praksa je pokazala) krije neka zla namjera, a posljedice budu katastrofalne. Zato je jako važno znati kakvu sliku budućnosti Hrvatske i BiH ima tehnokratski dvojac Čović-Karamarko?


fra dragan covic


Možda je odgovor u ovome detalju. Naime, na toj proslavi, kako izvještava službeni bilten HDZ-a koji izlazi pod imenom Večernji list, „uz Čovića i Karamarka burnim pljeskom pozdravljeno je i obraćanje Daria Kordića, koji je u vrijeme akcije 'Maestral' bio predsjednik HDZ-a BiH“. Prevedeno, rame uz rame Čoviću i Karamarku našao se osuđeni ratni zločinac Kordić, dobio je u znak podrške burni pljesak, a istaknuta mu je kvaliteta to što je bio u svoje vrijeme predsjednik HDZ-a BiH. Kako divno naslijeđe i prošlost za ponos „stožerne stranke“!


Detaljnije o Karamarku, Čoviću, tendencijama Karamarkovih izjava u vezi Bosne i Hercegovine i manipulacijama koje HDZ provodi nad Hrvatima neki drugi put. Za kraj ove reakcije samo još konstatacija: Dvojac Čović-Karamarko, bodren vojskom ulizica i „usijanih glava“ te potpomognut karizmom crkvenih velikodostojnika i ratnih zločinaca, sigurno je jamstvo da će hrvatski narod „u obje domovine“ nastaviti trčati putem svog materijalnog, kulturnog i duhovnog debakla.


| Prometej.ba 14.09.2014.