Tajib Delalić, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, tražio je prije nekoliko dana brisanje imena ulice u ovoj općini nazvane po Trebinjcu Srđanu Aleksiću.

Delalić je kazao da je zvanična “definicija” da je ubijen jer je branio Bošnjake, a taj čin se uzdiže bez ikakve sumnje te je naveo da je Aleksić nastradao u pokušaju vojne policije da zaplijeni njegovu tekstilnu robu kojom je trgovao jedan Bošnjak.

Došli su pripadnici Vojne policije RS-a i pokušali zaplijeniti robu. Iz susjedne kafane dotrčao je Srđan Aleksić i pokušao se otimati za pantalone, u tom natezanju se srušio, udario glavom od trotoar, pao u komu te nakon nekoliko dana umro – to je prema svjedočenju, koje je na vijeću čitao Delalić – kazao Srđanov otac Safetu Ćerimagiću, protjeranom Bošnjaku iz Trebinja, koji sada živi u Švedskoj.

Tvrdnje i “dokazi” za inicijativu vijećnika Stranke demokratske akcije u Općini Novi Grad Sarajevo, gotovo su identični “dokazima” koje je prije četiri godine iznio Miroljub Petrović, jedan od najvećih negatora genocida u Srebrenici. Ostaje nejasno kako je Delalić ponovio gotovo iste rečenice jedne osobe kao što je Petrović, predstavljajući ih kao čvrste “dokaze” za svoju inicijativu.

Delalić kaže i da su Trebinjci prvu četničku kokardu vidjeli upravo na Srđanu Aleksiću i da ju je on nosio u vrijeme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada.

Ova inicijativa izazvala je ogorčenje u domaćoj javnosti, s obzirom na to da je poznato da je Srđan Aleksić heroj koji je izgubio život nakon što je pokušao da spasi sugrađanina koji je bio bošnjačke nacionalnosti, Alena Glavovića.

Tu verziju događaja u mnogo medijskih nastupa potvrdio je Srđanov otac, potom Glavović kojem je spasio život, te brojni drugi svjedoci, tako da u nju ne treba sumnjati.

Zbog ovog herojskog čina Srđanovo ime ostalo je upamćeno ne samo širom BiH već i u zemljama bivše Jugoslavije.

Aleksandar Žolja, ispred Mreže za izgradnju mira i Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, kao organizatora novinarske nagrade Srđan Aleksić, za Udar je kazao kako je izjava odbornika Tajiba Delalića strašna te da mu je žao što se to događa u Sarajevu.

Odbornik SDA se sjetio 30 godina nakon tog događaja da na osnovu neprovjerenih informacija pokreće neku inicijativu. Meni je žao zato što se to dešava i u Sarajevu, tamo gdje je Srđan Aleksić oduvijek bio dobrodošao, možete misliti kako će onda reagovati vlasti u Republici Srpkoj gdje mi pokrećemo inicijative da se upravo u Banjaluci, Trebinju i drugim gradovima u RS-u da ime trga ili ulice po velikom Srđanu Aleksiću – kazao je Žolja.

Naglasio je da sigurno zna da Srđanov otac, Rade Aleksić, to nikada nije izjavio nikome i da je zvao upravo Žolju kad su mediji u Srbiji svojevremeno objavili informaciju da je Srđan branio svoju robu a ne Alena Glavovića, te da je bio veoma pogođen.

To što je odbornik SDA rekao je neosnovana činjenica odnosno laž. Kad uzmemo u obzir Alena Glavovića koji svake godine dolazi na Srđanov grob i koji je svom sinu dao ime Srđan, ne vjerujem da bi to čovjek uradio da neko nije žrtvovao život upravo zbog njega, a ne zbog robe – kazao je Žolja.

Dodao je da su u pitanju političke mahinacije odbornika, neprovjerene informacije, a ono što smatra strašnim je da su to izabrani funkcioneri koji se ponašaju neprofesionalno, i u javnost iznose, ne samo što se tiče ovog događaja nego i inače, neprovjerene informacije, da dobiju publicitet.

Mislim da ime Srđana Aleksića ne treba da se nađe u tim izjavama i na taj način da neko stiče publicitet. Mislim da je to strašno što odbornik radi upravo iz tog razloga što mnogo veće otpore imamo u RS-u što se tiče priznavanja herojskog čina Srđana Aleksića nego u Sarajevu, i žao mi je što se to sad i Sarajevu dešava. Možda je najbolje da se tome ne pridaje neki veliki značaj, ni tom odborniku, ni tome što je on rekao – dodao je Žolja.

Podsjetio je da se ta vijest u Srbiji pojavila prije nekoliko godina u Večernjim novostima koje su, kako kaže, nekad slovile za jako kredibilan medij koji to više nije, tako da je odborik to najvjerovatnije pročitao tamo.

Relativiziranje jedne tako svijetle tačke u ovom našem mračnom okruženju, i onom u čemu svakodnevno živimo; nacionalizmu, mržnji itd. gdje se taj događaj izdvaja i kosi sa svim tim nacionalističkim narativima, je stvarno strašno i treba se protiv toga boriti – zaključio je Žolja.

Povodom izjave Tajiba Delalića oglasio se i Alen Glavović, koji je rekao da je inicijativa za ukidanje ulice Srđana Aleksića sramotna, te da se istina kazala prije više od 20 godina.

Da mogu, došao bih i očitao mu takvu bukvicu da nikada više ne bi progovorio. Ne poznaje ni nas, niti je taj čovjek bio u Trebinju. I, kako on može znati šta se desilo? Ali, šta ćeš, ima nas i dobrih i loših – kazao je Glavović.

Dodao je da se nikoga ne boji, i da će dok je živ sa svojom djecom ići na Srđanov grob.

(Portal Udar)