„Prilika 1 od 100. Devastiran stan na vrhunskoj lokaciji – tačno preko puta Prirodno-matematičkog fakulteta, 59 m2, 219.000 KM.“ Ovo je jedan od oglasa za prodaju stana u Sarajevu, nikakva iznimka među oglasima u posljednje vrijeme. Sarajevo je onima koji nemaju vlastiti krov nad glavom postalo užasno mjesto za živjeti. Kirije u vrlo malim i ne naročito čistim stanovima, čak i na lošijim lokacijama, nisu ispod 400 KM, a za bilo što pristojnije potrebno je dati između 500 i 1000 KM. Kvadrati stanova u malo vremena su skočili sa 2-3 tisuće KM na 4-6 tisuća KM.

Kako su neki – zasad rijetki – političari i društveni aktivisti (poput Damira Nikšića) počeli govoriti i upozoravati, u Sarajevu postoji ozbiljna kriza stanovanja i stambene politike, koja pogađa ljude mnogo više od svih patriotsko-nacionalističkih naguravanja. U nekretnine se slijeva kapital sa svih strana, kroz njih se pere novac stečen na različite kriminalne načine, u njih višak vrijednosti investiraju brojni bogati ljudi iz Bosne i Hercegovine i dijaspore (uključujući i velike „patriote“ i „borce za državu“), te oni polako postaju direktni gospodari života građana.

Ne postanu li kriza stanovanja i agresivno dizanje cijena, koje najveći broj građana nije u stanju pratiti, glavna tema, fokus politike, koja bi tražila rješenja i načine da se tom nečovječnom divljanju stane u kraj (primjerice, kroz različite poreze, socijalnu stanogradnju), Sarajevu prijeti veliki socijalni kolaps i doslovni bijeg mnogih ljudi, posebno mladih, iz grada.


Prometej.ba/F.Š.