Cerićeva kandidatura i njegova odluka da se uključi u politički život nikoga u Bosni i Hercegovini nije iznenadila. Tim prije, jer je bivši reis, vrlo često, svoju vjersku funkciju znao koristiti u političke svrhe. I, nažalost, nije jedini. Kako navode analitičari, u Bosni i Hercegovini je vjera, ma o kojoj vjerskoj zajednici govorili, usko vezana za politiku, a svetost Boga je zamijenjena sa moći i ideologijom politike.


Na konferenciji za novinare Mustafa Cerić je nastupio kao da je već osvojio mandat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što je i ozvaničio u prvoj rečenici svog govora. Kao nezavisni kandidat, kazao je kako se na taj korak odlučio jer želi da kolektivni šef države bude najsnažniji mehanizam za razvijanje i očuvanje državnosti BiH. Okosnicu njegovog budućeg političkog i društvenog djelovanja činiće borba za ljudska prava i slobode, sigurnost i ekonomski progres. Niti jednom riječju u njegovom govoru se nije dalo naslutiti kako se radi o bivšem vjerskom vođi, a na naš upit da li je neubičajeno da se kao takav uključuje u politički život, Cerić je odgovorio:


„Moja odluka da se bavim politikom je motivirana i mojim znajem o Konradu Adenaueru koji je, također, želio da u politiku unese moral i, naravno, našim predsjednikom Alijom Izetbegovićem, koji je najbliži tom modelu.“


- Opširnije na RSE