Islamska zajednica Kosova izbacila je imama zbog „suprotstavljanja islamskim načelima“ i „širenja neistine“ nakon što je rekao da on prihvaća Darwinovu teoriju evolucije kao ispravnu, piše Balkan Insight.

Drilon Gashi, mladi i nekonvencionalni klerik koji je dvije godine služio kao imam u džamiji u selu Vitomirica u kosovskoj općini Peć, kazao je u četvrtak kako ga je Islamska zajednica Kosova otpustila nakon što je rekao da vjeruje u teoriju evolucije koju je razvio Charles Darwin.

U oktobru 2018. godine Gashi je rekao prištinskoj televizijskoj stanici da je „teorija evolucije jedina suvremena teorija koja je uspjela izdržati test vremena. Dakle, argumenti pokazuju da je evolucija činjenica.“

Gashi je zbog toga suspendiran prije pet mjeseci te je sada otpušten.

„Dokazano je da se sa svojom izjavom protivi doktrini islama i postulatima koji se temelje na Kur'anu i sunnetu (poslanikovom putu)“, navodi se u odluci Islamske zajednice koju je javno objavio sam Gashi.

„Nazivajući evoluciju (činjenicom) bez davanja ijednog materijalnog dokaza (...) i svojim izjavama koje su u suprotnosti sa islamskim načelima, (Gashi) je izazvao nezadovoljstvo među kolegama širom Kosova, kao i kod muslimana zbog širenja neistina, te je kršio interese Islamske zajednice na Kosovu“, dodaje se u odluci koju je potpisao šef Islamske zajednice Naim Ternava.

Komentirajući svoju smjenu, Gashi je odluku opisao kao „reinkarnaciju inkvizicije“ od strane vodstva Islamske zajednice.

„Njihovo čudno opravdanje kaže da sam prekršio kur'ansku i proročku tradiciju. Ali ja kažem da sam uvijek pokušavao prenijeti istinu i ostati vjeran pravom putu Kur'ana“, rekao je Gashi u izjavi.

Optužio je vodstvo Islamske zajednice za „nedostatak racionalnog razmišljanja“.

„Ako želite raditi s njima (Islamskom zajednicom), oni vam neće dopustiti da kritički razmišljate ili vodite dijalog pod izgovorom da se protivite principima poslušnosti i pokornosti,“ dodao je.

Aprila ove godine, Gashi je rekao za Radio Slobodna Europa kako ima podršku svoje kongregacije i da muslimani „trebaju vjerovati znanstvenim činjenicama“.

BalkanInsight/BIRN. Prijevod s engleskog: Prometej.ba