Dvije eksplozije odjeknule su u dvjema crkvama u gradu Zaria, u četvrtima Wusasa i Sabon-Gari. Na ovom području djeluje radikalna islamistička grupa Boko Haram, koja nastoji uspostaviti režim utemeljen na šerijatu i odupire se svakom kulturnom utjecaju sa Zapada. Bombe su eksplodirale u katoličkoj katedrali Krista Kralja i evangeličkoj crkvi Radosne Vijesti. Treća eksplozija, nekoliko minuta poslije, pogodila je jednu crkvu u blizini grada Kaduna.


Trostruki napad izazvao je odmazdu kršćana protiv muslimana. Svjedoci tvrde da je u odmazdi ubijeno najmanje 20 ljudi. Za bombaške napade nitko još nije preuzeo odgovornost, ali su izvedeni na isti način kao i napadi prošlih nedjelja koji su bili djelo grupe Boko Haram.


nigeria 2


Prvi napad izvršio je bombaš u automobilu Honda napunjenom eksplozivom zabivši se u crkvu, što je izavalo požar i teško oštećenje zgrade. „Ovdje su mrtve tri osobe. Povrijeđeni su hospitalizirani“, reko na velečasni Nathan Waziri. Malo poslije ovoga napada militanti su bacili bombu na drugu crkvu ubivši četvero djece koja su igrala ispred crkve. Prama svjedočenju očevica, Deborah Osagie, vjernici su okružili napadače i linčovali ih. Jedna je eksplozija pogodila treću crkvu u gradu Kaduna. Strahuje se da i tamo ima žrtava.