U nedjelju 12. aprila je premijerno emitirana prva epizoda karantinskog projekta Kvadrat 2020 na temu „Pandemija politike: šta činiti?“ u kojoj su gostovali domaći politički i društveni aktivisti i intelektualci: Igor Štiks, Mirza Šaćiri, Mirza Krajina, Minel Abaz i Jasmin Hasanović.

Prva epizoda serijala, po statistikama Facebooka, imala je više od 1600 pregleda za 12 sati.

Inače, Kvadrat 2020 zamišljen je od strane neformalne grupe mlađe generacije aktivista, intelektualaca i studenata otvorenih za sve zainteresirane da diskutuju, polemišu i teoretiziraju. Kao dijaloška emisija koja u fokus stavlja kritičke humanističke i društvene nauke, misija je problematizirati, ali i otvoriti pitanja o gorućim i tabuiziranim društvenim i političkim temama i problemima.

U tome je prilika da se tehnologiju iskoristi kao oružje u rukama potlačenih, afirmira teorijska praksa i praktična teorija, osvježi filozofski i teorijski potencijal kao politički angažiraniji sektor našeg društva.

Naredna epizoda bit će emitirana uživo putem FB stranice Kvadrat 2020, 19. aprila u 20 sati. Na temu o mogućnostima radničke klase u (post)pandemijskom stanju, između ostalih, govorit će profesorica sa Univerziteta u Tuzli i aktivistica Jasmina Husanović, te profesorica sa Sveučilišta u rijeci, Katarina Peović.


Prometej.ba