Dva stručnjaka su autori nove kvantne teorije svijesti, prema kojoj se naše duše nalaze u specifičnim strukturama nazvanim mikrotubule ili mikrocjevčice, smještene u stanicama mozga, a odatle nakon smrti mogu da izađu i nastave da postoje u univerzumu.

 

Doktor Hameroff sa univerziteta u Arizoni i Penrose radili su na toj teoriji od 1996, kad su krenuli od ideje da je mozak biološki kompjuter, sastavljen od gotovo 100 milijardi neurona, odnosno živčanih stanica, i specijalnih, takozvanih aksonalnih varnica i sinaptičkih veza, koje se ponašaju kao informacijske računalne mreže. Oni su željeli dokazati da je naše svjesno iskustvo rezultat procesa koji se odvija u mikrocjevčicama, što su nazvali orkestrirana objektivna redukcija (Orch-OR).

 

Klinička smrt je ključ

Stručnjaci su izučavali slučajeve ljudi koji su doživjeli kliničku smrt. Njihove mikrocjevčice iz ćelija mozga gubile su kvantne podatke, ali informacije u njima nisu bile uništene. Time su Hameroff i Penrose potvrdili da duša ne umire, već odlazi negdje u univerzum.

 

- Ukoliko nakon kliničke smrti liječnici uspiju da ožive pacijenta, sve kvantne informacije vraćaju se u mikrocjevčice, a osoba koja je bila na samoj ivici života tvrdi da ima osjećaj kao da je zamalo umrla. Tako je moguće da, kada osoba zaista umre, njegove kvantne informacije potpuno napuštaju tijelo u vidu duše i nastavljaju postojati u vantjelesnom obliku negdje u univerzumu - objasnio je doktor Hameroff, a prenose britanski, srbijanski i bjelosvjetski tabloidi. Bez sumnje se radi o zanimljivoj teoriji, ali moramo pripaziti na mogućnost pogrešne interpretacije tih rezultata od strane nekompetentnih novinara i čekati ozbiljnu znanstvenu raspravu oko ovih rezultata.