U diktaturi, ili u poludiktaturi, ćutanje inteligencije se daleko čuje, dok u višestranačkoj demokratiji dobija zloslutni naglasak, jer ko sme da tvrdi da su u ovom sistemu stvari slobode i pravednosti u redu. Samo što se danas ljudi ugnjetavaju i lišavaju pravde i pravednosti na jedan prefinjeniji, lukaviji način. O tome je govorio Mikloš Jančo u jednom intervjuu 2010. godine, a taj poduži razgovor s čuvenim rediteljem je repriziran na dan njegove smrti. U diktaturi su pravila igre bila poznata, znalo se tačno ko su proganjani i ko su progonitelji, podsetio je Jančo, međutim, u višestranačkom sistemu uloge su mutne, i zbog toga se nezavisni intelektualac, nezavisni stvaralac teško snalazi, jer ne može biti siguran ni u to s koje strane će ga zadesiti napad, osuda, politička intriga. Jedno je, međutim, sigurno: slobodu može da ugrožava, da je krši, ukida samo onaj ko raspolaže polugama vlasti. Tako je to bilo u jednopartijskom, i tako je to i u višestranačkom sistemu. Onaj ko to ne prima k znanju, i nehotično postaje saučesnik represije.


vegel laslo

Foto: slobodnaevropa.org

Oslobađanje

Ako spoznamo, ako uvidimo svoje neuspehe, nećemo biti u zabludi. To je ujedno i uslov da se oslobodimo uloge koja nam je namenjena.


Kod kuće i u tuđini

Sina jednog mog daljeg rođaka čeka radno mesto u Nemačkoj. Kaže da više ne može podneti ovdašnja ponižavanja. Kakva ponižavanja, pitam. Pa to, kaže, što me primoravaju da ćutim. I ako se već mora ćutati, radije ću da ćutim u tuđini. Mogao bi da bude i pisac, pomišljam, ali, na svoju sreću, odabrao je bolju profesiju. Diplomirani je građevinski inženjer.


O vernosti

Vernost. To znači da pristajem na progonstvo.


*Tekst pod naslovom LASLO VEGEL: POLITIČKI HAREM objavljen je na portalu autonomija.info.