Povodom snimka o trgovini glasovima na izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA reagovala je Lejla Brčić, članica Predsjedništva Naše stranke.

„Iz jučer objavljenog snimka jasno je da je Stranka demokratske akcije dotakla moralno i političko dno. Obim kadrova uključenih u razne kriminalne radnje, od Predsjedništva stranke do članova općinskih odbora, govori da se tu radi o kriminalnoj organizaciji kojom bi se Tužilaštvo moralo ozbiljno pozabaviti.

Za SDA smo znali koliko je kriminogena, ali objavljenim snimkom smo ipak pomalo zatečeni. Nevjerovatno je koliko su državnih resora i resursa spremni zloupotrijebiti da bi rukovodstvo te stranke na čelu stranačkog kantonalnog odbora dobilo svog favorita.

Asim Sarajlić, predsjednik kadrovske komisije u SDA, jasno govori da struja u stranci kojoj on pripada kontrolira direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića. Svom sagovorniku od kojeg kupuje glas govori da se ne treba plašiti prepiske na Viberu jer je direktor OSA-e na njihovoj strani. Znači li to da se OSA-e treba plašiti svak ko nije s njima?

Na snimku se otvoreno trguje zaposlenjima u ministarstvima KS. Poželjno unutarstranačko glasanje plaća se radnim mjestom ili u Ministarstvu kulture ili u onom za boračka pitanja, a ni ostala nisu isključena.

Doveden je u pitanje legitimitet gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake. Asim Sarajlić kaže da su u nelegalne radnje koje su Skaku dovele na mjesto gradonačelnika bili uključeni on, Sabahudin Delalić, zasupnik SDA u Skupštini KS i Osman Mehmedagić, direktor OSA-e. SDA je time pokazala da tretira Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, kao stranački plijen i vlastitu imovinu. Ništa drugačije nije ni na ostalim nivoima vlasti.

Nakon ovog snimka svima je jasno zašto je SDA požurila da sruši Vladu KS. Ovaj događaj nije moralno pitanje sa kojim bi se trebala suočavati samo SDA, nego i njeni koalicioni partneri, prije svih SBB i DF koji su joj pomogli da dođemo u situaciju da se radna mjesta u kantonalnim ministarstvima prodaju za glas na unutarstranačkim izborima u SDA.

Mi ćemo povodom ovog slučaja podnijeti krivičnu prijavu protiv svih aktera na snimku, a zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja.“