Populisti nemaju ništa svoje. Pogotovo nedostaju intelektualne sposobnosti i integritet. Zato moraju jahati na uspjesima onih čije cipele nisu dostojni očistiti.

Sjajna mlada bh. plivačica Lana Pudar senzacionalno je postala prvakinja Europe u plivanju, u disciplini 200 metara delfin, sa samo 16 godina. Umjesto da cijela Bosna i Hercegovina zasluženo slavi ovaj kao suza čist sportski uspjeh, već su je dohvatili političari koji ne znaju ništa drugo.

Lanu Pudar odlučili su, tuđim novcem, pomoći i nagraditi Željko Komšić i Benjamina Karić. Ove dvije populističke perjanice valjda računaju da je izborna godina, pa im dobro dođe. Makar bili iskreno sretni zbog uspjeha Lane Pudar, njihov potez nepogrešivo zaudara na jeftini, provincijski populizam u kojem su, treba priznati, vješti, i koji će im vjerojatno donijeti pokoji glas.

Usporedimo. Gospođa Karić nedavno je veličanstveno ogradila Vječnu vatru i pohvalila se ovim velebnim projektom. Pothvat koji je stavlja u rang onih koji su svojevremeno upriličili grandiozno otvaranje trotoara ispred Predsjedništva BiH. Željko Komšić je dokazani populistički šarlatan i vječni uhljeb, raspirivač mržnje i politička štetočina.

Ovakvi ljudi trebali bi znati zašutjeti pred pravim talentom i konkretnim uspjesima Lane Pudar, ali morali su se još jednom oglasiti. I opet će, po potrebi. To su, nažalost, moralno-intelektualni gabariti prosječnog političara u BiH, a Karić i pogotovo Komšić spadaju među gori dio njih.

Ako je što prije ne zaborave i ne nađu novu žrtvu, Komšić i Karić mogli bi Lanu Pudar omraziti svima onima, a njih nije malo posvuda u BiH, koji ovaj dvojac, s dobrim razlogom, smatraju društveno i politički štetnima. To bi tek bila prava, dugoročna šteta.


Digitalnademokracija.com