V.d. glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je na konferenciji za štampu od 8. septembra najavio niz mjera koje bi trebale pokazati da tužiteljstvo spremno dočekuje izbore i da će na dan izbora dežurni tužitelji pratiti tok izbora. Reakcija na izjave tužitelja Kajganića ukazuje na nedosljednosti koje dovode u pitanje integritet najavljivanih mjera:

(…)

sa velikim zanimanjem sam pročitao Vaše izjave i objašnjenja sa konferencije za štampu povodom priprema za održavanje predstojećih opštih izbora. Sve u svemu najavili ste preventivne mjere kako bi zaštitili integritet izbora, obavijestili ste nas o „odsjeku educiranih tužilaca“ za izborne prevare koji su „sposobni da odgovore na sve predmete“, ukazali ste na niz dodatnih mjera i pozvali ste građane da prijave sve neregularnosti.

U krug ovih građana ulazim i ja. Sa tog se mjesta javljam za riječ: Od kraja aprila 2020. godine se u Vašem tužilaštvu nalaze dvije krivične prijave zbog izborne krađe u izbornoj jedinici Sanski Most, jedna za opštinske izbore iz 2016, a druga za opšte izbore iz 2018. godine (dokumentacija i informacija Ministarstva sigurnosti USK, izvještaj broj 05-04/03-2-04-3-919/18/BN/ARB od 29. 04. 2020. godine i broj. 05-04/03-2-04-3-919/18/IBN/VY od 30. 04. 2020. godine). Predmet je polovinom jula, dakle, skoro pa pred nevidljivi start izborne kampanje, bio u „završnoj fazi (vidjeti rješenje Tužilaštva broj A-I-ZSPI-46/22 od 13. 07. 2022. godine) i koliko mi je poznato do danas (kraj septembra) se nalazi u istoj fazi.

Neću opisivati krađu glasova i opšta mjesta ovog kriminala jer građani sela Sanski Most žive s njim i svakodnevno verificiraju njegove praktične posljedice: lica „izabranih“ funkcionera koji im se iz ulaštenih cipela i kravata oko zabreklih vratova smiju u brk. No, podsjetio bih i Vas i svu četvoricu tužitelja iz odsjeka za izborne prevare koji su „prošli dvije edukacije organizovane od strane OSCE-a i CIK-a“ da najbolju preventivu u korist integriteta izbora predstavljaju blagovremene represivne mjere prema organizatorima i izvršiocima izborne krađe. Nije teško zamisliti kakav bi pozitivan efekt imao sudski postupak ili bar podizanje optužnice za izbornu krađu u Sanskom Mostu. Još je lakše shvatiti da dvogodišnje vođenje istrage bez ikakvog vidljivog rezultata nije samo dokaz o nejasnim kompetencijama postupajućeg tužitelja. To je dokaz o svojevrsnom podsticanju kulture nekažnjavanja u području izborne krađe iz ustanove koja se do sad proslavila samo stavom o neprocesuiranju visoke korupcije. Znam da podnošenje ove prijave ne leži u vremenskom okviru Vašeg v.d.-mandata. Ipak, ovaj poziv građanima da prijave svaku neregularnost, ja kao građanin sela Sanski Most – i u tome nisam nikako usamljen – razumijevam kao loš vic kojim nam se rugate sa pozicije za čije mjesto se ovih dana borite u proceduri pred VSTV-om. Pitam se da li će Vam se i ovo uračunati u bodovnik?

Dvijeipol godine „rada“ na predmetu izborne krađe, pretpostavljam, educiranog tužioca Ćazima Hasanspahića, je istu strukturu političara, stranaka i tehničkog osoblja, ukratko, izvršilaca i pomagača, ostavilo u poziciji uhodanih aranžera izbornih rezultata. Nema snažnije podrške ovoj strukturi od nedonošenja tužilačke odluke prije opštih izbora. Ja je razumijevam kao jasan znak da se može nastavi krasti istim tempom, a odluka će se donositi nakon izbora, već prema rasporedu snaga. O kakvom zapravo proaktivnom pristupu, o kakvim dežurama, o kakvim aktivnostima na procesuiranju i dokazivanju krivičnog djela izborne krađe se govori na konferenciji za štampu iz tužilaštva koje u dvogodišnjem periodu nije moglo ili nije htjelo donijeti tužilačku odluku u jednom posve jasnom i solidno dokumentiranom slučaju izborne krađe? Mene je lako demantirati: donesite tužilačku odluku i ako ima osnova podnesite optužnicu.

Radovao bi me Vaš odgovor elektronskom poštom. Budući da sadržaj ovog pisma izlazi iz okvira lične korespondencije, biću slobodan da ga stavim na uvid javnosti.

Srdačno

E. Šarčević


Prenosimo sa stranice edinsarcevic.wordpress.com